Kommunen avskedade ett vårdbiträde efter en incident då en gammal kvinna på ett äldreboende fick sår och märken på kinderna. Kvinnan som var dement blev arg och höll fast vårdbiträdets armar, och såren uppkom när biträdet försökte komma loss.

Frågan om det fanns saklig grund för uppsägningen har nu avgjorts av Arbetsdomstolen.

– Den expertis som hördes i domstolen styrkte vårdbiträdets bild av vad som hände. Likaså ansåg domstolen att biträdet hade rapporterat om händelsen till dagpersonalen och bedömt händelsen och handlat på ett rimligt sätt, säger Thomas Wallén på LO TCO Rättsskydd AB som företrädde vårdbiträdet.

Kommunen polisanmälde händelsen, och vårdbiträdet friades också i tingsrätten.

I ett pressmeddelande skriver kommunalrådet i Berg, Monica Hallqvist, att kommunen ska strama upp rutinerna inom arbetsrättens område för att förebygga att en liknande händelse uppstår.

Omsorgschefen Helén Rickardsson tycker fortfarande inte att kommunen gjorde fel som avskedade vårdbiträdet. Hon säger att det finns sakfel i Arbetsdomstolens underlag och att hon inte delar domstolens uppfattning. I nästa stund säger hon att hon inte får ifrågasätta domstolens utslag.

I sin dom förklarade Arbetsdomstolen också att vårdbiträdet utsatts för en allvarlig kränkning, och att omständigheterna var sådana att skadeståndet borde sättas något högre än vad som är normalt.

Vårdbiträdet fick 120 000 kr i allmänt skadestånd och nära 300 000 kr i ersättning för utebliven lön. Bergs kommun fick också betala rättegångskostnaderna på cirka 155 000 kr.