Den senaste rapporten från LO ger dystra siffror, för bokens vänner: Andelen män i LO som aldrig läser böcker har ökat från 18 procent 1983 till 47 procent år 2003!

Närmare hälften av de manliga LO-medlemmarna läser överhuvudtaget inte böcker. Endast 18 procent läser böcker varje vecka, mot 27 procent 1983.

Bland LO:s kvinnliga medlemmar har bokläsandet också minskat lite grann. De som läser varje vecka har minskat från 39 procent till 35.

På ett seminarium på bokmässan i september berättade författaren Francis Spufford om sin bok med titeln Hur jag läste böcker och lärde mig leva (AB). Det är en kärleksförklaring till barnböcker. För honom blev dessa räddningen undan en besvärlig familjesituation med en svårt sjuk syster. I dag är han passionerad bokslukare.

– Böcker hjälper dig att se över horisonten, säger han. Utan läsning dömer du bara utifrån det närmaste runt dig. Med böcker inkluderar du hela världen!

Nöje, det är nyckeln, framhåller Francis Spufford. Att sträcka fram en bok för att den är ”nyttig” eller ”bra för dej” är dömt att misslyckas. Han berättar om det magiska mötet med hobben Bilbo i Tolkiens ringsaga, med C.S. Lewis Narniaböcker och Laura Ingalls Wilders Det lilla huset på prärien, en serie som ofta klassas som flickböcker.

— Ingen sa det till mej, som tur är. Det är fortfarande underbara böcker, säger han.
Böcker är magiskt och den som får hjälp att upptäcka dem behöver aldrig vara ensam.