– Vissa elever har kastat snus på oss, knuffat städvagnen utför trapporna och hoppat på redskapen, berättar Ulrika Syhl. Detta förutom all nedskräpning och tuggummi lite här och där. I våras kladdade till och med några bajs på väggarna.

– Vi har det nog arbetsamt ändå, eftersom skolan är nedsliten och gammal, säger Ulrika Syhl. Hon betonar att det är en liten klick elever som förstör för städarna, som vill kunna utföra sitt jobb i lugn och ro.

Så har hon till exempel fått städa efter att någon tömt ut en brandsläckare.

— Det är väldigt svårt att få upp all skum som ligger i drivor, säger hon. När rektorn sagt till eleverna har de hånflinat.

Nu har Kommunals huvudskyddsombud Örjan Byström anmält Vänersborgs kommun till Arbetsmiljöverket.

– Städarna ska kunna utföra sitt arbete i en bra miljö utan att känna sig trakasserade, säger Örjan Byström.

Örjan Byström kräver i skrivelsen till Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och att arbetsgivaren är oaktsam, eftersom problemen är kända.

I ett svar till Örjan Byström har rektor Anders Levenskog skrivit att det inte finns några snabba lösningar utan allt arbete med ungdomar är processer som tar tid. Han kan därför inte göra några utfästelser om att det ska bli bättre till ett visst datum.

Anders Levenskog säger till Kommunalarbetaren att han inte har fått några signaler från städarna att det var så illa.

Han vidtar nu en mängd åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat genom mer lärare i korridorerna under rasterna samt en fritidsledare.

Det har funnits förslag att låta eleverna städa upp efter sig.
Som disciplinär åtgärd strider det dock mot gällande lagstiftning, enligt Maria Mindhammar på Skolverket.

Så här kommenterar Anders Levenskog detta:

– Skolverket kan lagen bättre än vad jag kan. I mina ögon är det så att ställer man till med något är det ett normalt ansvarstagande att ställa det till rätta också. Det svåra är dock att se vem som har klottrat eller krossat en lampa.

Nu väntar ett möte med Arbetsmiljöverket.