Bussturer i Tensta ställs in. Pendeltågen till Nynäshamn stannar i Västerhaninge. Den senaste tiden har medierna dagligen rapporterat om det våld och den oro för säkerheten som de anställda inom kollektivtrafiken måste tackla i sin vardag.

Kommunal och SEKO menar att en bättre säkerhet för de anställda samtidigt leder till en ökad trygghet för trafikanterna. Förbunden vill ha fler väktare, nattvärdar, övervakningskameror och få bort pengahanteringen.

— Idag inleder vi en aktion där förtroendevalda kommer att samla in namnunderskrifter på bussar, spårvagnar, pendeltåg och tunnelbanor, berättar Tord Almlöf, ombudsman på Kommunal. Uppropet för en tryggare kollektivtrafik syns också på annonser i pressen.

Namnlistorna kommer att överlämnas till landets trafikansvariga politiker och i februari sker en uppföljning av kampanjen.

Den 11 oktober är den Internationella Transportarbetarfederationens aktionsdag och även internationellt uppmärksammar man problemet med de anställdas otrygga arbetsmiljö.