”De sydowska morden” 1932 blev lika omskrivna som Palmemordet idag. Mordoffer var chefen för Svenska Arbetsgivareföreningen Hjalmar von Sydow, hans svärdotter samt två hembiträden. Mördare var Hjalmars son Fredrik som också sköt sig själv.

Boken bygger på tidningsartiklar, rättegångsprotokoll, intervjuer med släktingar och några få brev.

Morden var en familjekatastrof med återverkningar i flera generationer. Helena Henschens mor är dotter till Hjalmar. Hon var 15 år 1932. Inte ens på sin ålderdom fick hon ett ord om morden över sina läppar.

I Helena Henschen har på ett trovärdigt sätt tänkt sig in i några av huvudpersonernas liv. Där finns obönhörlig fadersmakt, drogmissbruk och mödrar som försvinner. En mycket spännande bok som också ger en inblick i överklassliv och politik på 1930-talet. (Brombergs)