Dina sockertoppsgranar kan ha drabbats av svamp (kräver en noggrann analys), men skadorna kan också ha uppkommit av uttorkning. Den i sin tur beror på att växterna inte kunnat ta upp tillräckligt med vatten för att ersätta det som avdunstat från barren. Skadorna uppkommer oftast under mars-april då vårsolen är stark, samtidigt som marken är tjälad.

Det är vanligt med den här typen av skador på barr- och städsegröna växter. Dina granar dör inte, men kommer inte att återfå sin forna skönhet. Det du kan göra är att skära bort allt det döda tills du kommer in på frisk ved. Prova sedan med att binda upp en av sidogrenarna till ny topp. Alternativt kan du låta ”sockertopparna” växa fritt och själva bestämma sitt kommande utseende. Eller så ersätter du granarna med nya plantor. En motåtgärd för framtiden är att vattna rejält på höstkanten och att under våren täcka växterna med juteväv eller fiberduk för att minska avdunstningen.