Det har varit mycket missnöje bland de anställa i Gävle sedan det franska, privata Sodexho i augusti tog över mathållning och städning i kommunen. 49 av 313 anställda tackade nej till att gå över till Sodexho.

Det har bland annat varit tumult kring ett kostavdrag.

Sodexho anser att företaget har rätt att göra ett kostavdrag på 30 kronor om dagen för de anställda, oavsett om de äter köksmaten till lunch eller inte. Kommunal och Sodexho tolkar kollektivavtalet olika.

Kommunal menar att man lokalt kan göra andra överenskommelser. Till exempel kan man komma överens om att bara behöva betala för maten om man väljer att äta den, annars inte.

Efter en förhandling med Kommunal i Gävle ställde Sodexho de anställda inför ett val: Antingen ska alla anställda äta lunch med kostavdrag eller också får ingen äta köksmaten. De anställda har velat ha ett kupongsystem. Det hela slutade med att samliga anställda har röstat nej till att äta maten från köket och tar med sig matlåda i stället.

Städarna har också klagat över allt mer stress i arbetet. De måste städa lika stora områden med mindre personal. En del har också flyttats från en arbetsplats till en annan med kort varsel.

Andra anställda har klagat över att de inte vågat framföra kritik utan att hotas av uppsägning.

– Arbetsgivaren har visserligen rätt att leda och fördela arbetet men företaget har brustit att informera, inte minst vid förändringar av arbetet, berättar Hans Forsberg. Kommunal har därför yrkat på skadestånd.

Inger Lagerquist, regionchef på Sodexho, menar att det blir för komplicerat med för mycket administration att låta de anställda välja och tycker att de anställda borde se det som en förmån att få äta lunch till ett billigt pris.

Varför känner sig då städarna stressade?

– Det handlar om att Sodexho använder sig en annan arbetsmetodik och utför endast de tjänster kommunen har köpt. Städarna måste lära sig att städa på rätt sätt.

Lösningen är att arbetsledarna ska lära dem det.

Hon erkänner att Sodexhol har brustit i att informera på några ställen men Sodexho och facket utarbetar nu ett lokalt samverkansavtal, vilket kan göra situationen bättre.

Det är inte bara i Gävle Sodexho har haft problem.

På kärnsjukhuset i Skövde har Sodexho också hand om städningen. Där har förtvivlade och gråtande städare vänt sig till Kommunals sektion på grund av den höga arbetsbelastningen och Kommunal har i sin tur vänt sig till arbetsmiljöverket.