De senaste somrarna har vi fått uppleva soligt, varmt och torrt väder. Torkan och värmen under växtperioden sätter ner motståndskraften och stressar träden om vädret är lika år efter år. I år blev vädret annorlunda och vi har fått mycket regn och varierande temperatur. Väderleken har gynnat mängder av olika svampar. Går man runt och kikar lite bland träd och buskar ser man både prickar och större partier av svampangrepp. Hemma hos mig ser päronträdens blad helt sjuka ut med stora gul-orange fläckar!

Din oxelhäck har fått en svampsjukdom, så det är bara att ta det lugnt och vänta till nästa år. Ibland kan det se riktigt hemskt ut. För att minska angreppen kommande år kan man kratta upp så mycket av de angripna löven som möjligt nu under hösten. Bränn dem eller kör på tipp. Vilken sorts svamp som gett sig på dina oxlar kräver en noggrannare analys och det finns tyvärr inga garantier eller undermedel mot nya angrepp om vädret blir som det var i år. Det är dock ingen fara för din oxelhäck. Den kommer igen!