Simträningen var över på badet i Robertsfors, och förskolebarnen fick leka en stund i vattnet. Vid bassängkanten stod barnens lärare och två som arbetar i badet. De följde barnens lek och såg plötsligt att en flicka flöt livlös, med ansiktet neråt. Nu blev det bråttom.

– Vi tog upp flickan, min kollega larmade ambulans och läraren tog hand om de andra barnen och gick undan, berättar Sten Varjonen, föreståndare på badet.

Själv satte han igång med livräddning, mun-mot-mun-metoden, och flickan vaknade till liv, fick upp vatten och började skrika.

– Hon fick tillbaka färgen, och jag bar iväg henne till en lugnare plats, svepte in henne i en handduk och tröstade henne.

Under tiden hade Henrik Högberg som också arbetar på badet kallat på ambulans, och sjuksköterskor från vårdcentralen kom och undersökte flickan.

– Vi har tränat på livräddning många gånger och det känns skönt att allt fungerade, säger Sten Varjonen.

Han och kollegan gick efteråt och pratade igenom vad som hänt med personal på vårdcentralen.

– Reaktionen kom när andra tog över och jag kunde slappna av, och det är bra att få bearbeta sådana här händelser.

Dagen efter händelsen kom flickan med sina föräldrar med en stor blomma och det blev många kramar.

– Jag har inte varit med om något liknande under de drygt 13 år jag har arbetat, säger Sten Varjonen. Det känns bra att veta att vi gjorde rätt, men man blir extra vaksam efter en sån här händelse.