Kor i lösdrift och ensamarbetet är de största problemen, anser verket.

Att djuren inte står i bås eller är tjudrade gör arbetet farligare och om något händer har en ensamarbetande djurskötare ingen som kan hjälpa. Stressen har också ökat allt eftersom arbetstempot skruvats upp.

Under 2002 dödades fyra under arbete i lantbruk, framgår av en ny rapport.
En man blev stångad till döds av en tjur och en kvinna blev ihjältrampad av en elefant.

Totalt anmäldes 334 arbetsolyckor där djur varit orsak till skada. Hästar på ridskolor och i häststall orsakade flest olyckor. Sedan följer kor och tjurar, hund och katt.

De som drabbas arbetar dock inte bara i lantbruket. Djursjukvårdare råkar också illa ut. Den vanligaste händelsen är sparkar och bett följt av fallolyckor och belastningsskador. Ben och knä är de kroppsdelar som oftast skadas.