Pajskal med potatis

Lättgjord, god och fettsnål. Ska inte vila, för då mörknar den.

2 (cirka 150 gram) kokta kalla potatisar

50 gram margarin

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Riv potatisen och blanda med övriga ingredienser. Klä en pajform med degen och förgrädda 10 minuter.

Fyllning:

1 burk tonfisk i vatten

1 liten röd paprika

1 liten grön paprika

(20-25 svarta oliver utan kärnor)

2 ägg

1 dl kesella

1 dl mjölk

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk timjan

1/2 tsk salt, vitpeppar

1 dl riven ost (gärna 17%)

Häll av vattnet från tonfisken, fördela i pajskalet. Skär paprikan i små tärningar och lägg över, eventuellt också oliver. Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, vitlök och kryddor och häll över. Strö över osten. Grädda i cirka 30 minuter.

Pizza

Mycket magrare än hämtpizza. Köp färdig tomatsås om du har ont om tid.

Deg:

25 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 msk olja

cirka 15 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, rör ut den i ljummet vatten tills den löst sig. Tillsätt salt och olja och arbeta in mjölet tills degen känns smidig och släpper bunken. Lägg en bakduk över och låt jäsa 1-2 timmar.

Tomatsås:

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olja

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning

salt, peppar, oregano

Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök lätt. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, buljongtärning och kryddor. Småputtra 30 minuter. Passera genom en sil så att bara lökbitarna blir kvar i silen.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på bakbord och knåda den smidig. Dela i mindre bitar, kavla ut varje bit till en millimetertjock pizzabotten. Lägg bottnarna på plåtar med bakplåtspapper. Bred på tomatsås och lägg på någon fyllning. Strö över riven ost och krydda med oregano. Låt jäsa 10-15 minuter. Grädda cirka 15 minuter.

Fyllning: Champinjoner i skivor, ananas i bitar, skinka i strimlor, salami i tärningar, rödlök i tunna skivor eller finhackad, rödlök i tunna strimlor, chilifrukt i tunna strimlor, tonfisk i bitar.

Bra mellanmål

Tunnbrödsrulle: Kan fyllas med nästan vad som helst. Förslag 1-2 skivor skinka eller hamburgerkött, 1 dl keso naturell, 1 msk hackad gräslök, 1 tsk senap.

kan också fyllas med olika saker. Riktig matigt blir det så här:

Blanda ihop 5-6 potatisar i skivor, 1/2 ättiksgurka i skivor, 10 cm strimlad purjolök, 1 äpple i tärningar, 100 gram skinka i tärningar. Gör en sås till av 1 dl mild yoghurt eller gräddfil, 1/2 dl chilisås och 1 msk tomatpuré, salt och vitpeppar.

Pizzamuffins

Ser ut som muffins, men smakar som pizza. Kanske allra godast nybakta, men funkar jättebra som matsäck också!

100 gram rökt skinka

2 msk hackad färsk basilika, eller 2 tsk torkad

6 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1/2 tsk salt

50 g margarin eller smör

3 dl mjölk

1 1/2 dl riven ost

Finhacka skinka och basilika. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt 50 gram margarin eller smör skuret i mindre bitar och 3 dl mjölk. Arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i skinkan och basilikan. Klicka degen i pappersformar ställda på en plåt, eller i muffinsplåt. Strö över
osten. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. (Detta recept är inte från boken ”Namnam”).
Yoghurtdrink
med glass
(Som efterrätt eller extra lyxigt mellanmål)

2 dl frysta hallon
2 dl vaniljglass
2 dl yoghurt naturell
1-2 msk socker

Mixa hallonen, tillsätt övriga ingredienser och kör till en slät massa.