Skånetvätt ägs av Region Skåne och är en av de fyra offentligt ägda tvätterier som finns kvar. De andra finns i Alingsås, Norrköping och i Västervik.

Även om det kommer signaler om att tvätta i baltstaterna har Skånetvätt länge levt under ett annat hot. Den har varit på väg att säljas.

— Vi står oss numera i konkurrensen med de privata tvätterierna, säger cheferna Kenneth Fredrikson och Anders Ek. De är övertygade om att ett tvätteri, driven av en offentlig förvaltning, kan vara lika effektivt som ett privat företag. Ekonomiska kalkyler visar att Skånetvätten klarar sig väl så bra som de stora tvättjättarna Berendsen och Simonsen.

— Det är mitt uppdrag att ta ansvar för verksamheten och göra den kostnadseffektiv, så den tål en sådan jämförelse, säger förvaltningschef Anders Ek.

Skånetvätten har varit med om många turer under årens lopp. Borgerliga politiker tog tidigare beslut att sälja ut den och vill fortfarande göra det. Socialdemokraterna, som nu är i majoritet, behåller tvätten.

Kommunals arbetsplatsombud Ann-Christin Helgesson säger att de anställda har det minst lika stressigt som på det privata Simonsen i Karlskrona.

Ett sätt att öka produktionen har varit att införa ett bonussystem bland tvättbiträdena.

I tvätteriet är det full aktivitet. Emine Mol och Monika Stjernfeldt håller på att sortera smutstvätt. Ett tungt jobb, säger de. Detta uppvägs dock av att de trivs med sina arbetskamrater.

Däremot tycker de att bonussystemet har blivit ett enda jagande för att uppfylla målen.

— Man stressar sig själv och tycker att man gjort för litet, säger de.

Varje säck innehåller nio kilo smutstvätt. De sorterar 163 kilo i timmen och behöver sortera minst 175 kilo för att få tillgodoräkna sig bonus. Den siffran kan komma att höjas. Det talas om 200 kilo.

Emine och Monika tjänar 16 375 kronor i grundlön. När arbetsgruppen, där Emine och Monica ingår, har uppnått en viss nivå kan de tjäna en tusenlapp extra som mest.
Högre lön och att arbeta i en självstyrande grupp står högt på deras önskelista.

Det tuffaste arbetsmomentet är att sortera kuddar, filtar, operationstyger, patientkläder och annat som i en oavbruten ström rullar fram på ett band. En gång dök en blomkruka upp, ja till och med en hel flaska Absolut Vodka. Ibland kommer det säckar helt genomdränkta av kiss. När bandet går handlar det om att snabbt sortera så att allt hamnar i rätt tvättmaskin i våningen inunder.

På våningen inunder bland tvättmaskinerna bullrar det från tumlarna. Ändå verkar inte många bry sig om hörselskydd. Trots luftkonditionering blir det varmt. Vid en mangel stoppar Christel Mattsson in örngott efter örngott för att sedan gå vidare till en annan mangel och stoppa in frottéhanddukar.

Alla dessa enahanda rörelser ger så småningom värk i axlar och armar. Ändå är det bättre än förr, för nu spottar mangeln ut färdigvikta örngott. Förr fick tvättbiträdena vika dem själva. Christel tycker att hon har det bättre idag. Hon har arbetat så länge på tvätten att hon varit med om ackord.

I syrummet sitter Greth Karlsson och fäster nya tryckknappar på rockar. Där är det befriande tyst. Hon tycker att fördelen med bonussystemet är, att om tvätteriet ändå måste gå med vinst, är det bra om personalen får lite mer betalt för det.

— Det är bra om tvätteriet behålls i egen regi. Om det inte finns någon konkurrens från oss kan de privata företagen sätta priset skyhögt, menar hon.

Chefen Kenneth Fredriksson som älskar ordet produktivitet säger att de inte hade något annat val än att införa bonussystem och investera i nya, moderna maskiner för elva miljoner kronor. Detta för att klara konkurrensen.

Om tvätteriet går med vinst ska man dela med sig till personalen av detta, medan ett privat företag delar ut vinsten till aktieägarna.

Trots att tvätten bedrivs effektivt, enligt cheferna, börjar det komma allt mer signaler om att tvätta i baltstaterna. Där är arbetskraften mycket billigare.

40 procent av dem som jobbar på Skånetvätt kommer ursprungligen från andra länder än Sverige.

Tvätteriet i Kristianstad ger en möjlighet att integrera invandrarna i samhället.

— Vad är det för samhälle att slänga ut dem till arbetslöshet? undrar Kenneth Fredriksson, för så kan det bli, om vårdtextilierna skulle tvättas i baltstaterna. 

Skånetvätt

• Grundlön: cirka 16 400 kronor Lönetillägg: Bonus på högst 1 000 kronor i månaden

• Arbetstider: 06.00-14.45 för dem som jobbar med smutstvätten. 07.00-15.45 för de flesta andra. Arbetsveckan är förkortad med en timme och en kvart. Arbetsgivaren har rätt att informera på rasten.

• Semester: 25 dagar, 31 dagar när man fyllt 40 år, 32 dagar när man fyllt 50 år.

• Anställda: 100 årsarbetare, varav sex vikarier. Cirka 70 går åt för produktionen och cirka 30 för att täcka sjukfrånvaro, semester, tjänstledighet, vård av barn mm

• Sjukfrånvaro: Långtid: 15 procent, korttid 2,8 procent

• Könsfördelning: 64 kvinnor, 36 män

• Produktivitet: Sedan 1999 har den förbättrats med 35 procent.