Problemet med äldre som ramlar och skadar sig i hemmet var en av anledningarna till att kommunalrådet Peter Kovács (m), dåvarande ordförande i Socialnämnden i Höganäs kommun, fick idén till en Fixar-Malte. En annan tanke var att de äldre skulle kunna bo kvar hemma längre med lite extra hjälp. Projektet startades år 2000 och permanentades i våras.

Fixar-Malte, som egentligen heter Malte Larsson och är 55 år, finns till för alla pensionärer i Höganäs, oavsett om de har kommunal hemtjänst eller inte. Och det kostar dem inget. De kan ringa efter honom om de till exempel behöver hjälp med att hänga upp julstjärnan i fönstret eller få rullstolsdäcken pumpade. När han kommer förbi passar han på att se till att golvmattorna ligger stadigt och halkfritt och att inga trasiga glödlampor ska locka till vådliga klättringar på bord och stolar.

— Jobbet handlar mycket om att förebygga olyckor, säger Malte Larsson.

Erfarenheterna från Höganäs har varit så goda att det nu är omkring 30 kommuner som har hört av sig och vill pröva modellen.

Projektet i Höganäs har också utvärderats i en uppsats i nationalekonomi från Karlstads universitet i år. I den bedöms projektet med viss försiktighet som framgångsrikt även med samhällsekonomiska mått mätt. Det betyder att de vinster man gör genom att antalet fallolyckor minskar, överstiger kostnaderna för den anställde vaktmästaren. I Höganäs har fallolyckorna nära nog halverats sedan 2000.

En av de kommuner som vill pröva Höganäsmodellen är Malmö. Man börjar med en försöksperiod på två år i stadsdelen Husie. Om försöket slår väl ut är tanken att på sikt erbjuda Fixar-Maltes tjänster till alla pensionärer över 75 år i Malmö. Tjänsten ska vara avgiftsfri och kunna fås utan biståndsbedömning.

Kommunalrådet Birgitta Nilsson (s), är dock tveksam till om det kommer att fungera med att ha tjänsten avgiftsfri i längden. Det riskerar att bli en dyr historia för kommunen med tanke på det stora hjälpbehov som finns bland de allt fler äldre. Samtidigt finns alltså vinster att göra om man kan minska kostnaderna för sjuktransporter och vårdboende för pensionärerna som skadar sig hemma.

Malte Larsson var tidigare anställd som vaktmästare på Väsbyhemmet i Höganäs, och han hjälper fortfarande sex av kommunens servicehem.

— Det här är ett drömjobb! Jag planerar arbetet själv, och jag hör aldrig någon som klagar. Men jag passar nog för det här jobbet, man måste kunna bjuda på sig själv, konstaterar Malte Larsson.

— Jag tycker om att skoja upp de gamla lite, och det är många som behöver det. Man träffar på många ensamma, en del ringer om någon liten småsak bara för att få sällskap en liten stund. Och det bjuder jag gärna på!

Malte Larsson håller inte så väldigt hårt på formerna i sin roll som Fixar-Malte. Han har ofta mobiltelefonen påslagen på kvällar och helger.

— Om jag ändå ska ner en sväng på stan och någon farbror ringer och vill ha hem en flaska vin, så visst fixar jag det.

Fixar-Malte ska däremot inte fixa sådant som att skotta snö, putsa fönster, göra el- eller VVS-arbeten. Om sådana insatser behövs hjälper han till att skaffa fram rätt folk. Och hemtjänsten tycker han att han har ett gott förhållande till.

Vilken är då fackets inställning? Lena Pedersen på Kommunals sektion 30 i Höganäs har bara gott att säga om Fixar- Malte. Inom hemtjänsten ser man Malte Larsson som en resurs och Lena Pedersen är glad över att han finns till hands.

Kerstin Ekström är ordförande för Kommunals sektion 59 i Malmö, dit Husie hör. Hon tror inte att man i nuläget behöver se en Fixar-Malte som någon konkurrent till hemtjänsten. I Husie har man nämligen sluppit neddragningar.

— I annat fall hade vi ju fått fundera över varför man ersätter hemtjänstpersonal med en Fixar-Malte, konstaterar hon.

Tror Malte Larsson att det kommer att finnas några kvinnliga ”Maltar” i kommunerna framöver? Jodå, senast hörde han från Smedjebacken i Dalarna att de hade planer på att anställa en kille och en tjej.

Den uppskattning pensionärerna visar honom gläds Malte Larsson åt varje dag. Och som grädde på moset har han också fått medalj. I våras belönades han med Guldmyran, en utmärkelse som Räddningstjänsten delar ut en gång i månaden i hela Sverige.

— Jag var visst den fjärde skåningen någonsin som fick utmärkelsen. Och jag är inte ens från Skåne! Jag är född i Fagersta.