Södertörns Ryttarcenter i Sorunda strax söder om Stockholm kallas den ”kompletta anläggningen” och ”en av Sveriges bästa ridanläggningar” av ägaren René Flück. På ryttarcentrets hemsida söks ständigt ny personal till stallet.

Anna Karin Lindgren och Veronica Ehn fick tips om jobbet av en kompis som hade en häst på ryttarcentret. Anna Karin hade tidigare arbetat på en annan betydligt mer välskött ridskola. De tog kontakt med Flück som blev mycket glad över deras intresse.

– Han var mycket angelägen och ville ha dit oss så fort som möjligt, säger Anna Karin. Den tidigare personalen hade slutat, så han var i stort behov av oss. Han var trevlig då. Men vi hade ingen aning om vem han var.

De fick hyra en bostad på gården och av schemat att döma såg allt bra ut.

– Det visade sig snart att det inte höll. Det var omöjligt att klara av allt arbete på utsatt tid. När vi påpekade det fick vi till svar att det hade minsann han klarat, säger Veronica.

– Vi fick först 300 kronor om dagen. Det är den lön som erbjuds ridlärare under ridlägren på somrarna som innebär att man ska vara till hands under 24 timmar. Det blir 12:50 i timmen.

Till en början bestod arbetet inte av att sköta hästar. Tillsammans med barn som var där för att rida, fick vi måla om och göra rent i hästboxar som inte gjorts på flera år.

– Där låg tjocka lager med ingrott strö och gödsel. Det gick inte ens att få bort för hand. Minst en gång om året ska sånt göras. Nu växte det till och med svamp i bädden, säger Anna Karin.

I våras var Anna Karin helt utarbetad. Hon sjukskrevs då av läkare. Då drog Flück in sjuklönen under de första 20 dagarna och förklarade att hon inte längre var anställd. Hon fick med andra ord sparken för att hon var sjuk.

– När jag meddelade arbetsgivaren sa han åt mig att jag borde äta vitaminer. Han tyckte det var konstigt att jag blev sjuk av ett så ”friskt och stimulerande” arbete.

Lönen för april betalades inte ut förrän den sjunde juni och då efter flera påtryckningar, säger Anna-Karin. Dessutom drog han dubbel hyra för bostaden, två gånger tre tusen kronor. Motiveringen var att jag inte skulle få så mycket lön för maj månad i lön att dra av, eftersom jag sjukskrivit mig. Den lönen skulle också betalas ut långt senare, visade det sig.

Anna Karins och Veronicas arbetsuppgifter på ryttarcentret bestod av att sköta över 60 hästar, göra rent i stallboxarna och hålla ridlektioner.

– Allt detta skulle vi sköta och därtill hålla lektioner under sex timmar. Det är fysiskt och praktiskt omöjligt att hinna med 30 hästar var under åtta timmar och ännu svårare på sex timmar, säger Veronica. Det går möjligen att sköta tjugo hästar på det mest elementära sätt, inte mer, säger hon.

Varken Veronica eller Anna Karin var med i Kommunal tidigare. Men under våren insåg de att något måste göras med löner som inte betalades ut i tid, underliga löneavdrag och hemmagjorda regler.

De tog kontakt med Kommunal Stockholm och de skrevs omgående in som medlemmar.

Arbetsgivaren och ägaren till Södertörns Ryttarcenter René Flück hade och har fortfarande inget kollektivavtal för sin personal med Kommunal. I stället skriver han sina egna regler. Ersättning för arbete på obekväm tid, kvällar och helger utgår till exempel inte. Inte heller för övertidsarbete, tvärtom. Då ansåg han att hans anställda skulle arbeta gratis.

I avtalet som han skrivit med Veronica och Anna Karin står det att arbetet sker på ”beting”. Det ska utföras enligt ett på minuten detaljerat arbetsschema:

”Behöver arbetstagaren extra tid för att kunna utföra sina arbetsuppgifter som normalt ska utföras under arbetstiden, utgår ej någon ersättning för detta.”

Den 17 juni begärde ombudsman Susanne Gällhagen förhandling med René Flück.

Kravet gällde olovliga löneavdrag. Tre tusen kronor i förskottshyra på Anna Karin och elva hundra kronor för hästfoder som Veronica fick betala. Det skulle faktureras en annan anställd med egen firma, men Flück vägrade erkänna att han dragit det på fel person.

Förskottshyran kvittades senare, men Kommunal anser att han på grund av detta orsakade medlemmen ekonomiska besvär under en tid. Därför begär facket att ett ekonomiskt och ett allmänt skadestånd ska betalas ut till de båda.

Kommunal väntade sig ett svar inom tio dagar, annars skulle det ses som en förhandlingsvägran.
Men inget svar kom från Flück. Den 28 juni fick han ännu ett brev. Nu var tonen hårdare. Svarade han inte inom sju dagar skulle Kommunal se det som förhandlingsvägran och agera som om företaget vore på obestånd. Det vill säga: att vidta rättsliga åtgärder och eventuellt driva det i konkurs för att få ut pengar.

Inget svar denna gång heller. Kommunal anlitade då ett delgivningsföretag som skickade ut en man att överlämna brevet. Flück läste då igenom Kommunals förhandlingsbegäran varpå han, ”blev aggressiv och kastade sten mot delgivningsmannen och hans bil”. Flück nekade skriva under att han tagit emot kravet, uppger delgivningsfirman.

I nästan ett helt år stannade Anna Karin och Veronica på Södertörns ryttarcenter.

– Hästtjejer som tidigare jobbat där sa åt oss att vi stannat ovanligt länge, säger Anna Karin. Normalt brukar de inte stå ut så lång tid som ett år.

– Hela stället är som en dålig film. Vi vill varna andra från att arbeta på ryttarcentret. Det borde finnas varningsskyltar runt området.

Idag är Anna Karin arbetslös och bor hos sin pojkvän på en annan gård. Veronica arbetar som personlig assistent.

Ärendet har nu gått till Kommunal centralt.

– Eftersom det inte finns något kollektivavtal med Flück, överväger vi rättsliga åtgärder, säger Håkan Lundstedt, ombudsman på Kommunals avtalsenhet.