Orsaken till ditt problem är nog att blommorna inte blivit ordentligt befruktade. En vanlig gul sort är Allmänt Gulplommon, som är korsbefruktande. Då måste man ha en annan plommonsort, som kan befrukta inom flygavstånd för pollinerande insekter. Pollinerande bin kan flyga någon kilometer i sitt sökande efter nektar.

Om du har denna sort måste det alltså finnas en annan lämplig sort i närheten. Plommonsorter som kan ge pollen är till exempel Hackmans (gröngul), Jeffersons (gröngul med rödbruna punkter) eller Rein Claud d´Olins med gula eller gröngula frukter.

Andra sorter är självfertila, vilket betyder att de kan befrukta sig själva med eget pollen. Exempelvis Victoria, Herman eller Opal. För att lösa ditt problem måste du ta reda på vilken sort ni har i trädgården och sedan köpa en annan lämplig sort för pollinering. Prata med en väletablerad handelsträdgård så kan de säkert hjälpa dig!