Det beror verkligen på.

Man bör nog fråga sig vad man vill uppnå genom att informera. Man bör också skärskåda sina egna motiv. Man kan ju bara förmedla sin egen bild av det som händer och ibland tar vi lätt på att andra har rätt att få skapa sig en egen uppfattning.

Kanske vill den ”gamla” personalen värva anhängare till den egna sidan, om arbetsplatsen har en konflikt mellan exempelvis två konkurrerande arbetslag. Ett annat exempel är om man i förväg berättar att en arbetskamrat är alkoholiserad, vilket faktiskt kan skada. Kort sagt, ens skäl är kanske inte alltid så omtänksamma, som man tror. ”Snällheten” kan vara en omskrivning för egna behov.

Det händer också alltid saker i en grupp, när det kommer en ny person in i den. Många kan vilja skydda sig själva eller försöka förebygga krångel med arbetsrutinerna, genom att vara överdrivet informationsbenägna.

För den som är på väg till en ny arbetsplats kan det vara värt att fundera på hur mycket man vill veta om den innan. Vill du inte veta, utan försäkra dig om att få bilda dig en egen uppfattning, var inte rädd för att säga ifrån i förväg!