Regeringen har kommit med ett förslag till stopplag, det vill säga mot att sjukvården bedrivs av privata företag.

Utredningen föreslår att landstingen inte ska kunna överlåta driften av sjukhus till några som driver dem i vinstsyfte. Något som Kommunal säger nej till.

Vidare föreslås att minst ett akutsjukhus ska drivas i egen regi inom varje landsting. Det säger Kommunal ja till.

S:t Görans sjukhus i Stockholm drivs av det privata Capio. Rolf Andersson menar att om politikerna inte är nöjda med vården finns det möjligheter att precisera det uppdrag sjukhuset har att utföra, omformulera kontraktet eller i värsta fall säga upp det.

– Sjukhuset har samma förpliktelser mot medborgarna som i landstingets egen regi.

Rolf Andersson tycker att det är mycket viktigare att garantera en allmän skattefinansierad vård efter behov och säger nej till att människor ska gå före i vårdkön genom att teckna privata sjukförsäkringar.

– Det viktiga är att vården är allmän finansierad.

Utredningen har föreslagit ett tredje alternativ, att privata organisationer ska få bedriva vård utan vinstintresse, som till exempel Ersta sjukhus.

Rolf Andersson tror inte att det finns några sådana organisationer som står beredda att ta sig an storsjukhus. De har av tradition skötts av landstingen. I andra länder kan det vara annorlunda, som i Tyskland, där kyrkan och andra ideella organisationer sköter en betydande del av vården.

Han ser privata företag som ett komplement inom den nuvarande vården.

– De kan till och med bidra med något, hitta effektivare lösningar som andra kan ta lärdom av, säger han.

Däremot ska politikerna ha det övergripande ansvaret. Det är viktigt att landstinget behåller sin kompetens som beställare.

– Därför är det bra att minst ett stort, dominerande sjukhus i varje län behålls i egen regi.