– Vi behöver få det prövat. Det är jätteviktigt, säger Berit Markeryd, försäkringsansvarig vid Kommunals a-kassa.

I våras rapporterade vi om att länsrätten i Gävleborgs län underkänt a-kassans beslut att neka fem medlemmar, som arbetade deltid på ett 3-3-schema, rätten till a-kasseersättning. (Nummer 9/2004). Kommunals a-kassa överklagade till Kammarrätten.

Men Kammarrätten tog inte upp ärendet utan hänvisade till att a-kassan måste göra om ärendet. Nu har den gjort det och kommit fram till samma slutsats som tidigare. Medlemmarna har överklagat på nytt till länsrätten.

Problemet, som a-kassan ser det, är att det ingår ett antal extradagar i 3-3-systemet. Därmed kan inte den som samtidigt vill stämpla upp till heltid anses stå till arbetsmarknadens förfogande.

— En viss tid utöver den ordinarie arbetstiden är inte schemalagd utan den styr arbetsgivaren över. Man måste stå till arbetsmarknadens förfogande för att få rätt till ersättning, säger Berit Markeryd.

Vad är skillnaden mellan en deltidsanställd i 3-3 och en timavlönad som stämplar?

— För en timavlönad blir det ett nytt anställningsförhållande vid varje tillfälle. Då är man inte uppbunden till någon speciell arbetsgivare.

Liksom tidigare har Kommunals sektion i Hudiksvall hjälpt medlemmarna att överklaga.

– Vi vidhåller vår uppfattning att det i och med den här arbetstidsmodellen är lättare att stå till arbetsmarknadens förfogande än annars, säger Maria Strömqvist, ordförande i Kommunals sektion i Hudiksvall.

Under hösten kan det eventuellt komma ett nytt besked från länsrätten.

Samtidigt dyker fler liknande ärenden upp vid landets a-kassor.
Men fram till dess att en domstol eventuellt kommit med ett annat besked fortsätter Kommunals a-kassa att avvisa begäran om a-kasseersättning i sådana fall.