Det tvååriga löneavtalet ger en genomsnittlig höjning på 480 kronor från 1 juli, och ytterligare 460 kronor från 1 januari 2005 räknat på en heltidstjänst.

— Jag är inte nöjd eftersom det är en kompromiss utifrån medlarnas förslag. Men löneökningen är i nivå med vad vi klarat hem i andra avtal vi tecknat så här långt. Större höjningar blir mer en allmän lönepolitisk diskussion, säger Christina Bondelid, ombudsman på Kommunal.

Eftersom avtalet för anställda inom privat fritidsverksamhet, skolor och förskolor gick ut redan 31 december 2003 kommer ett engångsbelopp på 2500 kronor att betalas ut retroaktivt för perioden 1 januari-30 juni 2004. Också den summan är räknad på heltid.

Alla löneökningar kommer att fördelas vid lokala förhandlingar — det finns alltså ingen individgaranti.

En nyhet i avtalet är att lägstlöner införs från 1 januari 2005. Vilket Lena Andersson från Kommunals förhandlingsdelegation ser som ett av de stora genombrotten i avtalet.

– Det är väldigt viktigt. Annat bra är att vi fick ner det till ett tvåårsavtal och att personalen som är anställd inom skolan ska erbjudas planeringstid. Nivåerna är man väl aldrig riktigt nöjd med, men i det stora hela skiljer det inte så mycket pengar från vårt första förslag, säger Lena Andersson, ombudsman i Skåne.

Kommunals utgångsbud var lägst 650 kronor i månaden eller 3,2 procent.

De nya lägstlönerna betyder att en 19-åring som lägst får en lön på 13 000 kronor, eller 14 000 med utbildning och viss erfarenhet.

Almega Tjänsteföretagens förhandlingsansvariga, Jenny Lundmark säger sig vara nöjd med avtalet:

– Nivåerna är inte så mycket att säga om. Däremot hade vi önskat att avtalet gällde över längre tid. För våra andra anställningsgrupper gäller 40-månaders avtal och det här är ett steg mot att sära på dem. Men avtalet är ju en produkt av medlarna och då är man ju aldrig riktigt nöjd, säger Jenny Lundmark.

Lotta Boquist arbetar som barnskötare på Margretelunds förskola i Täby, som hör till ABC:s förskolor. Hon tycker att hela barnskötargruppen är eftersatt vad gäller löner:

– 460 och 480 kronor borde vara miniminivåer till alla och sedan skulle det tillkomma en pott som kunde fördelas individuellt. Jag kommer upp i nästan 18 000, men så har jag jobbat i 23 år och den lönen för de åren är ändå ett hån — vi är eftersatta inom barnomsorgen. Och jag tycker inte att vårt avtal borde vara sämre än avtalet för de som jobbar inom den kommunala barnomsorgen.

Barnskötare inom den kommunala barnomsorgen får enligt avtal 2,6 procent 2003 och 5 procent 2004. Det kan jämföras med det privata avtalet som ger 2,89 procent 2004 och 2,69 procent under 2005.

– Att man i det kommunala avtalet satsade på specifika grupper, som barnskötarna, var unikt. Men tittar man på den stora helheten och genomsnittligt på alla yrkesgrupper ser det här ut att vara ett bättre avtal, säger ombudsman Lena Andersson.

Avtalet gäller till 31 december 2005. Avtalet om allmänna bestämmelser på området gäller i 40 månader och har samma längd som Tjänsteföretagens avtal med Lärarförbundet.

Avtalet i korthet:

• tvåårigt avtal till 31 december 2005.

• 1 juli 2004 en pott för individuella löneökningar på minst 480 kronor per månad

• 1 januari 2005 en pott för individuella löneökningar på minst 460 kronor per månad

• ett engångsbelopp på 2500 kronor betalas ut till alla anställda för perioden januari-juli 2004

(alla summor är beräknade på heltid)