Arbetsgivare bröt mot blockaden
Flera arbetsgivare bröt mot blockaden genom att ta in timanställda. Det visar en rundringning som Kommunalarbetaren gjort, efter att Kommunals konflikt med Vårdföretagarna lösts.
Under den tid det var blockad mot nyanställningar och övertid tog en hel del arbetsgivare ändå in timanställda.
De tolkade att det var helt i sin ordning att göra så, enligt de signaler som de fått av Almega.
Det berättar ombudsman Margaretha Johansson på Kommunal Stockholm.
De största syndarna var Care Partner och Förenade Care men även andra av de stora vårdföretagen.
Ett annat sätt att kringgå blockaden var att flytta på personal genom att förskjuta arbetstiden och att tillfälligt höja sysselsättningsgraden.
Några hotade också med att dra in semestern men det blev aldrig av i Stockholm, eftersom konflikten avblåstes och avtal tecknades till slut.
Affischer revs ner här och där.
– När arbetsgivaren tog in timanställda fick våra fackliga representanter försöka förklara för dem att det försämrade Kommunals möjligheter att sluta ett bra avtal. Det kunde vara lite svårt, speciellt om de timanställda kom från andra länder och inte riktigt förstod vad det handlade om, säger Margaretha Johansson.
Att bryta blockaden menar hon föll tillbaka på arbetsgivaren eftersom det skapade ett dåligt klimat mellan de anställda på arbetsplatsen, vilket knappast gynnar verksamheten.
Falck Ambulans i Stockholm satte in sjuksköterskor på övertid, men det har de även gjort tidigare, när ambulanssjukvårdare inte funnits att tillgå, så det var svårt att komma åt, berättar Ronnie Eklöf, facklig förtroendevald hos Falck.
Falck var också på väg att anställa en timanställd med motiveringen att denne var oorganiserad men backade, när facket sade ifrån.
Skåne har haft stora problem med Falck.
Falck menade att det genomsnitt av timanställda som de har haft under de senaste tre månaderna tänkte de fortsätta att använda sig av, oavsett konflikt eller inte. De har haft all slags personal, även oorganiserade och har låtit anställda jobba övertid, enligt ombudsman Bodil Hallström, Kommunal Malmö.
– Enskilda vårdhem har också använt sig av timanställda, berättar hon. Några som gjort det är exempelvis Care Partner.
I Ängelholmstrakten rev några små privata arbetsgivare ner blockadlapparna, eftersom de menade att det var deras privata vårdhem och att affischerna skapade oro bland vårdtagarna och de boende.
Kommunal Skåne har samlat ihop 60 tvisteförhandlingar i samband med konflikten.
I Östersund beordrade arbetsgivaren, Svensk Äldreomsorg inom Carema, fyra anställda på ett äldreboende tillbaka till jobbet trots semester. Kommunal lade tolkningsföreträde men sedan tog konflikten slut.