Fem handläggare på Kommunals a-kassa är inriktade på EU, EES-länderna (Norge, Island och Liechtenstein) samt Schweiz. Här förmedlar vi några av deras råd:

Före resan

På a-kassan får man den information som behövs, plus en ansökan om att gå ur a-kassan. Ta kontakt med kassan i god tid.

Den som är på väg ut i Europa ringer 020/580 008 eller e-postar till eu.akassan@kommunal.se

Den som ska arbeta utanför EU, EES och Schweiz får motsvarande upplysningar av sin a-kassa på Kommunals avdelning.

Arbetsförmedlingens utlandsförmedlingar kan svara på många frågor om arbetsmarknaden, om var det krävs arbetstillstånd till exempel. De står i telefonkatalogen. AMS har också en hemsida med fakta land för land. Adressen är www.ams.se Klicka först på Arbetsförmedlingar och sedan på Utland.

I det nya landet

Den som börjar jobba i EU/EES, kommer automatiskt med i landets statliga försäkring mot arbetslöshet, genom att betala skatt och sociala avgifter. Man ska kontrollera med arbetsgivaren eller landets arbetsförmedling, från vilket datum försäkringen börjar gälla. Då ansöker man om utträde ur Kommunals a-kassa. Det gäller att inte ha några glapp i försäkringen, för att ha en chans att få ersättning, om man blir arbetslös senare.

Danmark har ingen statlig försäkring, där är det som hemma, var och en begär själv inträde i en facklig a-kassa.

Den som reser vidare för att arbeta i andra länder, måste varje gång gå ur en försäkring och komma in i en ny, precis som när man lämnade Sverige. Inga glapp.
Spara alla anställningsbevis, lönebesked och kvitton. De behövs, om man ska söka ersättning från a-kassan senare.

Utomlands fungerar inte 020-numret till a-kassans EU-handläggare. Ring i stället 08-619 22 00.

Hemma igen

Sök genast inträde i svensk a-kassa. Mest brått är det för den som arbetat utanför Norden. Hemkommen från jobb i ett nordiskt land har man en tidsfrist på upp till åtta veckor, inte mer.

Normalt måste man arbeta, för att få bli medlem i en svensk a-kassa. Men det finns ett par undantag, ett av dem gäller Norden: En medlem i en svensk a-kassa, som arbetar i ett nordiskt land i högst fem år, och hela tiden är arbetslöshetsförsäkrad där, kan komma tillbaka in i a-kassan i Sverige direkt.

Då kan oftast också försäkringstid och arbetstid i Norden räknas in i underlaget för rätt till a-kasseersättning för arbetslösa. Men a-kassan måste bedöma varje ansökan efter lagens alla regler och med hjälp av intyg från en myndighet i arbetslandet. Ibland dröjer intyget. Då dröjer det också, innan kassan kan ge besked om det går att få ersättning eller ej.

Även i länder utanför Norden får arbetstiden i vissa fall räknas som underlag för ersättning. A-kassornas myndighet i Sverige, IAF, begär intyg från arbetslandet och sedan bedömer a-kassan om man har rätt att få ersättning.

Åtta veckor i Norden

Det smidigaste utlandsjobbet är att arbeta högst åtta veckor i ett nordiskt land; Danmark med Färöarna, Finland, Norge eller Island. Man behöver inte byta försäkring, den svenska gäller.

Arbetslös får söka jobb i EU

En arbetslös som har ersättning från svensk a-kassa, får behålla den i tre månader, för att söka jobb i ett EU-land eller i Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Men man måste först ansöka hos a-kassan och arbetsförmedlingen om att få resa.

I det nya landet, anmäler man sig på arbetsförmedlingen inom sju dagar, och följer deras instruktioner.

Får man arbete, ska det rapporteras till a-kassan i Sverige, och ansöka om att lämna kassan. Den som inte hittar något arbete, ska vara hemma igen inom tre månader och genast anmäla sig på arbetsförmedlingen. Får man inget jobb, så anmäler man sig till a-kassan.