”Det viktiga är hur vi äter i det långa loppet”
Stephan Rössner är professor vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus. Han menar att vi bör vara noga med att välja omättade fetter i stället för mättade.
Stephan Rössner är professor vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus. Han menar att vi bör vara noga med att välja omättade fetter i stället för mättade.
— Men inte heller omättat fett är bra i för höga doser, eftersom det innehåller lika många kalorier som mättat fett. Ett gram fett innehåller dubbelt så mycket energi som socker, exempelvis. Eftersom fett också ger en dålig mättnadskänsla är det lätt att äta för mycket av det och få i sig för många kalorier utan att man märker det. Livsmedel är egentligen inte onyttiga i sig, utan vad det handlar om är dosen!
Hur uppför sig olika fetter i blodbanorna?
— Kortfattat uttryckt har de mättade lättare för att packa ihop sig, medan omättade ”spretar” och tar mer plats i kärlen. Enkel- och fleromättade fetter är lika bra ur kärlsynpunkt.
Hur använder man omättade oljor till vardags på ett smart sätt?
— Majsolja är billigast, medan till exempel oliv- och rapsolja är dyrare. Alla omättade oljor är i princip lika bra, så satsar man på de dyra betalar man för smaken och inte nyttigheten. Det gäller inte minst för exklusiva oljor som valnöts- eller hasselnötsolja. Ett tips är att blanda en matsked dyr olja med två matskedar billig, så får man smaken på köpet.
Hur länge håller oljan och hur förvarar man den bäst?
— Kolla utgångsdatum om det finns något sådant på förpackningen. Eftersom omättade oljor oxiderar, det vill säga härsknar, bör de konsumeras inom några månader. Som bekant håller ju också fet mat kortare tid i frysen. Oljor mår bäst av att förvaras i svalt och mörkt utrymme.
Många tycker det är svårt att steka i olja, eftersom den skvätter och hoppar i pannan?
— Det kan nog stämma, men man kommer runt problemet genom att blanda i lite margarin eller smör tillsammans med oljan. Allra bäst är förstås att undvika att steka maten och i stället satsa på att grilla den i en bra gjutjärnsgrillpanna. Eller baka i folie i ugnen.
Dina bästa råd till den som vill äta sunt och gå ned i vikt?
— Vi ska äta mindre än vi gör av med. Och springa mer! För att må bra, håll igen på fett och ät mat med mycket fibrer i, som fullkornsbröd, frukt och grönsaker. Nu tror jag inte att vi svenskar med våra traditionella matvanor kan komma ned till en fettkonsumtion som är lägre än 25 procent av det dagliga kaloriintaget. Att jämföra med japanernas 12 procent, som till stor del består av mycket nyttigt fiskfett…Men det viktiga är faktiskt hur vi äter i det långa loppet.