Förra året i november tog NCA, tidigare Reform Städ, över städningen på Huddinge sjukhus efter sex år i ISS regi. NCA var det billigaste alternativet bland de tre städbolag som ville åt kontraktet.

— Det är stenhård konkurrens och vi ville verkligen ha Huddinge. Därför gick vi ner lite i pris, säger Jan Krantz vice vd för NCA.

Runt tjugo städare kommer från andra arbetsplatser inom NCA. Men majoriteten av städarna på Huddinge idag är helt nyanställda. De har provanställning sex månader och får minimilön på 13 500 kronor om de inte kan visa upp att de har tidigare städerfarenhet.

Från sjukhusets sida var det enda kravet i upphandlingen bästa kvalitet till lägsta pris. Ingen hänsyn togs till städpersonalen. För städarna kom det som en överraskning att de behövde söka sina gamla tjänster på nytt.

— Jag blev kallad till intervju där de frågade hur länge jag har jobbat, hur bra svenska jag kan och om jag varit borta mycket, säger städerskan Busa Mutavcis.

Busa har städat på Huddinge i tjugo år. Hittills har hon varit med om fyra upphandlingar på mindre än tio år. Hon kan bra svenska och har sällan varit sjuk. Ändå blev det nej denna gång.

Då reagerade huvudskyddsombudet på Huddinge, Tuula Ylén. Hon hjälpte Busa så att hon till slut fick behålla sitt jobb.

De som, liksom Busa, fick tillbaka sina jobb är anställda tills vidare och har fått behålla sina löner, arbetstider och städområden.

För städarna som inte fick stanna fick ett tiotal jobb för ISS på andra arbetsplatser, medan över hundra blev arbetslösa.

Busa tycker NCA har bättre personalpolitik än ISS, med bättre utrustning och mer utbildning. Men Rigmor Samuelsson, facklig företrädare för städarna på ISS, tycker inte att bättre utrustning kan kompensera att över 100 personer blir utan jobb.

— Jag blir inte ett dugg imponerad över att fler än 100 städare blir arbetslösa oavsett hur bra trasor det nya företaget har, säger hon upprört.

Och Busa Mutavcis tycker det känns jobbigt att ha förlorat så många arbetskamrater.

— Det var tungt. Vi har ju jobbat så länge tillsammans. Några var långtidssjukskrivna och alla kunde inte så bra svenska, men de var duktiga. Men så är det, säger Busa uppgivet.

Jan Krantz, vice vd för NCA, tycker inte att det är så märkvärdigt att 118 städare blev arbetslösa när de tog över uppdraget på Huddinge.

— Jag har inte dåligt samvete för den biten. Vi har ingen skyldighet att ta över folk och det är alltid några som förlorar jobben. Vi har förlorat många upphandlingar själva, därför vill vi anställa dem som blivit övertaliga hos oss i första hand. Vi kan ju inte ha hur mycket folk som helst. Då går vi med förlust.