Lagen om anställningsskydd, LAS, är utformad så att ett företag måste uppfylla flera olika kriterier för att en upphandling mellan två privata entreprenörer ska räknas som en verksamhetsövergång. Bland annat ska material, utrustning, kunder och mer än hälften av personalen tas över. Uppfyller inte företaget de här kriterierna ses det inte som en verksamhetsövergång, utan bara ett byte mellan två självständiga entreprenörer.

För dem som städar innebär detta att deras anställningstrygghet, löner och andra förmåner sätts på spel varje gång ett kontrakt löper ut.

— NCA anställde precis så många från ISS att de inte skulle behöva ta över alla, säger Tuula Ylén, Kommunals huvudskyddsombud på Huddinge sjukhus och den som skötte förhandlingarna med NCA.

Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, tycker de anställda står helt skyddslösa vid upphandlingar mellan privata entreprenörer.

— Arbetsgivarna har lärt sig hur de ska lägga upp en sådan affär om de inte vill ta över personalen. Uppdragsgivaren borde kräva sociala rättigheter när de annonserar upphandlingen.

Första gången en verksamhet, till exempel städning, läggs ut på entreprenad räknas det oftast som en verksamhetsövergång. All personal har då rätt att flytta över sin anställning till de tjänster som finns med i budet som entreprenören har lagt.

— I första skedet tror jag det är viktigt för politikerna att lova personalen att de får behålla sina jobb. Annars skulle opinionen mot privatiseringar bli för stark. Otryggheten kommer först i andra skedet när personalen inte längre är anställda av kommun eller landsting, säger Dan Holke.

Det andra skedet är alltså när upphandlingen står mellan två privata entreprenörer. Då kan de välja och vraka bland personalen inom ramarna för såväl kollektivavtal som lagen. Vill företaget nyanställa samtliga på lägsta löner är det fritt fram.

Facket kan inte tvista om att företaget ska ta över personal eller andra anställningsförmåner, eftersom inga lagar eller avtal har brutits. Så var fallet för de över 100 städare som arbetade för ISS på Huddinge sjukhus och som blev utan jobb när NCA tog över.

Till och med arbetsgivarna själva tycker upphandlarna är för dåliga på att ställa krav. Niclas Brodin, vd för städföretaget NCA, tycker att de som sköter upphandlingarna är alltför bekväma.

— Det släpps in väldigt många oseriösa städföretag på marknaden eftersom upphandlarna inte har rätt kompetens. Och den största gödaren är den offentliga sektorn, säger han.

Landstinget i Östergötland kräver numera att entreprenörer i städbranschen ska ta över personal och arbetsvillkor, även från tidigare städentreprenörer. Det är än så länge unikt för städbranschen i Sverige. Catarina Bergvall, enhetschef på landstinget i Stockholms upphandlingsavdelning, säger att den diskussionen inte finns bland upphandlarna.

— Jag kan inte styra en privat aktör eftersom vi inte äger dem, säger hon. Vi kan bara ställa krav på vår egen verksamhet.

Men Lars Dahlberg (s), landstingsråd i Stockholm och ansvarig för personalpolitiska frågor, menar att det åtminstone är en politisk diskussion.

— Förmodligen tror företagen att de tjänar på att byta ut personalen vid varje upphandling genom att pressa ner löneläget. Jag tycker det är väldigt kortsiktigt eftersom de riskerar att förlora en mycket kompetent personal, menar Lars Dahlberg.

Vad gör ni som uppdragsgivare åt det?

— Vi vill att det ska vara samma upphandlingskrav på entreprenörer som på vår egen personal, men jag kan inte med gott samvete säga att vi kommit någonstans. Är det så att entreprenörerna har börjat sätta det i system att kringgå anställningsskyddet är det mycket allvarligt.