– Högsta prioritet måste vara att försvara 80-procentsnivåerna i transfereringssystemen, sade Hans Öhman från förbundskontoret som förde förbundsstyrelsens talan i ärendet.

Förbundsstyrelsens förslag till prioriteringar, dvs vad som ska vara viktigast i välfärden de kommande åren, gick igenom utan förändringar.

I programmet säger förbundsstyrelsen att man fortfarande anser att karensdagen ska bort men att annat går före. Förutom att slå vakt om 80-procentsnivåerna i sjuk- och föräldrarförsäkring, samt A-kassa, så ska allt reformutrymme satsas på välfärdens kvalitet, anser Kommunal. Dessutom ska förbundet jobba för att inkomstnivåerna i systemen höjs så att fler verkligen får ut 80 procent av ersättningen vid till exempel sjukdom. I dag finns ett inkomsttak vid 7,5 basbelopp.

Frågan om karensdagen väckte en del diskussion. Bland annat föreslog några ombud att Kommunal liksom tidigare ska verka för att den avskaffas.

– Om inte vårat eget förbund som är ett låglöneförbund kan slåss för att avskaffa karensdagen, vem ska då göra det? undrade Eivor Sandström, Norrbotten.

Men kongressen gick på nedprioriteringslinjen.

När motionerna som fanns i anslutning till välfärdsrapporten skulle behandlas väckte frågan om den så kallade Östergötlandsmodellen allra längst debatt.

Modellen handlar om prioriteringar i sjukvården. I höstas gick företrädare för landstinget i Östergötland ut och sade att ett 50-tal sjukdomar prioriteras ner eller bort på deras lista över vad som ska behandlas.

Avdelning Norrbotten vill att Kommunal ska uppvakta regeringen och kräva att modellen rivs upp.

Men förbundsstyrelsen argumenterade för att det redan förut funnits prioriteringar i sjukvården, bara att de inte varit synliga. Tvärtom kan öppenheten med prioriteringarna vara av godo, svarar man i sitt utlåtande.

Efter votering gick kongressen på samma linje som förbundsstyrelsen.