Avtalet är treårigt och ger för jordbrukets anställda 1470 kronor, för golfen 1498, för djursjukhusen 1494 och för trädgårdsodlingen 1450 kronor. Arbetsgivarnas bud låg länge på 1192 kronor, alltså betydligt under Kommunals krav på drygt 1500. Slutresultatet ligger alltså till fackets fördel.

– Varje avtalsuppgörelse är en kompromiss, säger Mats Hansson på Kommunals avtalsenhet och ansvarig för enheten Djur o Natur. Men det här ser vi som en mycket vettig kompromiss.

De mycket segslitna förhandlingarna med jordbrukets arbetsgivarorganisation SLA tog slut vid tretiden på annandag pingst. Det återstod då nio timmar innan den varslade övertidsblockaden och blockad mot nyanställningar skulle trätt ikraft. En övertidsblockad hade slagit mycket hårt i jordbruket nu när vallskörden av foder just ska börja. Mångmiljonvärden stod på spel för företagen. I det läget valde arbetsgivarparten att skriva på.