Vägen dit har handlat om att motivera ungdomar i samhällsfrågor. Genom utbildningsdagar och besök på koncentrationsläger i Tyskland och Polen har de yngre medlemmarna engagerats. Ett par hundra personer har genomgått utbildningen.

– Det känns jätteroligt att vi får priset. Det ger verkligen en kick att fortsätta det här arbetet. Om det är mindre rasism i Sörmland är förstås svårt att mäta, men det har blivit mer aktivitet mot rasism. Många som gått utbildningen är ute i skolorna och informerar — och vi har fått fler förtroendevalda på köpet även om det inte varit ett mål i sig, säger AnneCatrine Fornedal, ordförande Kommunal Sörmland.

Demokrati- och solidarietsstipendiet innehåller 30 000 kronor. Dess syfte är att uppmuntra medlemmar som på lång eller kort sikt värnar demokratiska fri- och rättigheter, och genom sitt sätt att vara visar solidaritet.