Nu slår den nya lagen om skydd mot olyckor igenom i form av färre sotningsjobb och varsel om uppsägningar. Jobb med rengöring av ventilationskanaler från bostäder har försvunnit och kommunerna ska bestämma hur ofta sotning ska ske. Det är i storstäderna och i södra Sverige som effekterna hittills synts mest.

Ola Quist jobbar i Nybro, och är en av dem som drabbats. Nu jobbar han sin sista månad. Som sist anställd är han den som får gå först.

— Vi märker av att det är mindre jobb, jag har varit utlånad och gjort jobb på Öland en tid, berättar han. Rensning av imkanaler (ventilationskanaler) och köksfläktar brukade ta några månader på våren. Nu är det borta.

Ola har jobbat i andra branscher men gillar sotarjobbet och vill fortsätta med det.

— Jag började för nio år sen, med att hoppa in och få praktik. Då hade jag andra jobb också, sen blev det mer och mer sotning.

Men Ola har inte gått utbildningen till skorstensfejare, fram till och med i år var den fem veckor i tre omgångar, och genomfördes på Räddningsskolan i Rosersberg i Märsta. Skorstensfejarmästarna är skyldiga att anmäla sina anställda sotare till utbildningen.

— Jag har frågat om utbildningen, men det blev aldrig av, säger Ola.

Olas arbetsgivare, Eje Larsson, bekräftar att jobben har minskat nu när rengöring av köksfläktar och ventilation försvunnit. Vedpannor ska bara sotas tre gånger om året mot fyra tidigare, oljepannor vartannat år mot tidigare varje. Så står det i de Allmänna råd som Räddningsverket gett, men det är kommunen som bestämmer. Eje Larsson tror att han kan ta tillbaka en del jobb.

— Jag ska gå ut till villaägarna och erbjuda våra tjänster, när vi gjort det tidigare har vi fått god respons.

Han beklagar att han tvingats säga upp Ola, och han ska skicka en man till utbildning till tekniker i höst.

— Kanske kan Ola komma tillbaka, säger han. Att Ola inte fått gå utbildningen beror på att han vikarierade för en långtidssjukskriven, och först i höstas fick fast jobb, säger han också.

Tomas Ahlqvist tar emot i sitt hus i Nybro, också han är uppsagd, från sotarjobbet i Lessebo. Inget jobb, ingen skorstensfejarutbildning och dessutom arbetsskadad.

Förra våren var Tomas Ahlqvist på väg upp på taket på en villa i Lessebo, ett av många jobb den dagen. Han var nästan uppe vid taket när stegen brast. Han rasade ner och landade på ryggen, och är sjukskriven.

— Jag har ont i ländryggen och nacken, en läkare sa att en disk har punkterats. Jag försöker vara så aktiv jag kan, det blir sämre om jag inte rör mig, säger han.

Den 17 februari blev han och hans kollega uppsagd, bara skorstensfejarmästaren själv jobbar nu kvar i Lessebo.

— Jag förstår inte hur det ska fungera, vi hade hur mycket som helst att göra, säger Tomas.

Tomas har inte gått skorstensfejarutbildningen på Rosersberg, därmed kan han inte vidareutbilda sig till tekniker, om han blir bättre i ryggen.

— Både jag och min kollega frågade om det skulle bli någon utbildning, men vi hade ju så mycket jobb hela tiden, det fanns aldrig tid.

Tomas och hans kollega uppmanades att inte gå med i facket, Tomas fick tre dagars introduktion, sen fick han jobba själv, och någon ersättning för all övertid har de inte fått. De jobbade hårt, kunde ha 17-23 pannor per dag att sota.

Tomas var tidigare med i Skogsarbetarfacket, men avstod att gå över till Kommunal, eftersom arbetsgivaren var så negativ till facket.

— Men min fru tjatade på mig, och i januari i år gick jag med. Det är jag glad för.

Flera skorstensfejarmästare kan vänta sig skadeståndskrav från facket för att de inte följt avtalet och skickat sina anställda till grundutbildning, fem veckor om året i tre omgångar. Nu har utbildningen gjorts om, och de anställda sotare som inte har gått utbildningen hamnar i en svår sits. De kan inte enkelt vidareutbilda sig till tekniker, som det finns stor efterfrågan på, och får svårt att flytta till andra sotarjobb.

— Det finns ett mörkertal, många fler än vi trodde har inte fått utbildningen, säger Peter Hammarin, ombudsman på Kommunal. Vi upptäcker det nu när uppsägningarna kommer. Vi ser också exempel på mästare som försöker kringgå turordningsreglerna, för att bli av med sjukskrivna.