Visst kan man byta ut sina gamla vinbärsbuskar som kanske växt på samma plats sedan gammelfarmor var i farten! Men om de nya buskarna planteras på samma plats måste en stor del av den gamla jorden bytas ut. Växter, som stått på samma ställe i generationer, har
sugit ut näringen och förstört mycket av jordens struktur. Ja, man talar om ”jordtrötthet” när samma växtslag växt på samma plats år efter år. Det är ett samlingsnamn på olika negativa faktorer som uppstår vid ensidigt odlande.

Har ni tillgång till åkerjord eller frisk jord från andra delar av trädgården kan ni ta av den. Gör nya stora planteringsgropar, fyll i ny, frisk jord och blanda med ungefär en tredjedel av den gamla. Blanda gärna i extra näring som ko- eller hästgödsel för jordstrukturen, så att starten blir bra för de nya buskarna. Man kan också köpa vanlig planteringsjord i plastsäckar eller beställa jord från en jordleverantör. Plantera kan man göra i stort sett när som helst, eftersom de flesta plantor i dag levereras krukodlade och redan har ett välutvecklat rotsystem.