— Vi ligger för långt i från varandra i pengafrågorna. Man kan säga att vi har mjukstrandat, säger Annica Jansson, ombudsman vid Kommunals avtalsavdelning om förhandlingarna med Vårdföretagarna som berör omkring 20 000 medlemmar i privat vård och omsorg.
Även förhandlingarna med lantarbetsgivarna, som berör cirka 12 000 medlemmar, har mjukstrandat, enligt Kommunal.

Vårdföretagarna ville ha ett avtal som i löneutrymme är i stort sett identiskt med de privata avtal om slutits hos andra LO-förbund.
— Vi har bjudit upp till 7,3 procent på tre år. Mer har vi inte att erbjuda, säger Ari Kirvesniemi, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna.
Kommunal har krävt ett löneutrymme på minst 650 kronor men lägst 3,2 procent, räknat på ett år i genomsnitt på avtalsområdet.
För en undersköterska som tjänar cirka 16 000 kronor motsvarar 7,3 procent, eller 2,4 procent om året en höjning med cirka 350–400 kronor.

Vad som händer härnäst är osäkert. Avtalen med både Vårdföretagarna och lantarbetsgivarna löper inte ut förrän den 31 maj. Innan dess är det knappast aktuellt att kalla in medlare men det kan bli nästa steg.
— Nu måste vi diskutera internt hur vi ska gå vidare. Vi kommer att ha en kontakt med Vårdföretagarna i nästa vecka, säger Annica Jansson.