Det menar i alla fall de sju kvinnliga riksdagsledamöter från folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna som försökte ta debatt med finansminister Bosse Ringholm i frågan häromveckan. Varför fungerar avdrag för hushållstjänster för socialdemokrater i Finland, Belgien och Frankrike, men inte i Sverige? Där har det lett till att svarta tjänster blivit vita.

Frågan är relevant, men finansministern valde att bokstavligt talat vända ryggen åt både kvinnorna och den demokratiska debatten i parlamentet genom att avstå från att ta diskussion. Det är kränkande anser riksdagsledamöterna, som nu anmält Ringholms ”härskarteknik” till talmannen.
Bortsett från att det är djupt beklagligt att inte visa respekt för riksdagens ledamöter så är det också konstigt med den extremt avvisande hållningen i sakfrågan. Vad är det egentligen för fel på RUT-avdraget?
Frågan borde ställas, även i arbetarrörelsen.

För en tid sedan visade TV-programmet Uppdrag granskning hur den svarta städmarknaden frodades i Västerås, med myndigheternas goda minne. Polisen struntade i ärendena.
De familjer som anställt de svartarbetande kvinnorna, vanligen från Polen, kunde fortsätta, utan risk för efterräkningar. De kvinnor som försökte bedriva seriös och laglig verksamhet i sina städfirmor hade inte en chans.

Här pratas inte om ordning och reda på arbetsmarknaden, inte om fackliga rättigheter, eller sociala förmåner. Inga fackförbund är ute och granskar, inga politiker agerar. I stället dödas all diskussion med det effektiva ”piga för välbeställda”.
Samtidigt som det aldrig nämns att ROT-avdragens snickare och rörmokare knappast renoverar och reparerar hos lågavlönade vårdbiträden i hyresrätt. Fungerar ROT borde man kunna testa även RUT.

På något sätt verkar det vara viktigare med att sätta in fönster än att hålla dem rena och att lägga in rör som leder bort smuts är finare än att rensa bort skiten från golven.
Nu öppnas Europas gränser. I Sverige har vi snart samma höga arbetslöshet som i övriga EU. Det kvittolösa samhället med svartjobb brer ut sig allt mer.

Någon större moralisk upprördhet verkar inte finnas runt detta. Däremot finns ett sätt att få fram kvitton på utförda tjänster: Att det går att göra avdrag för dem i deklarationen. Så chansen att få en vit städmarknad och ge de anställda social trygghet borde öka med RUT – och vara lika viktigt som att hjälpa arbetslösa byggjobbare och snickare med ROT.
Subventionerad hemtjänst för 80 plus är ett förslag från Kommunal, som Ringholm också borde säga ja till att prova. Vi behöver tänka om på mer än ett sätt för att behålla trygghet och välfärd i framtiden.