Vad Voltaire menade med detta har det skrivits mycket om. Hans åsikter om barnuppfostran, flickors plats i hemmen och kvinnors plikt att vara undergivna är inget för dagens feminism.

Men att odla sin trädgård — det vill säga skaffa sig kunskap och utveckla sitt sinne är ju lika viktigt och nödvändigt i dag. Och att trädgården får oss att må bra är en sanning som står sig.

Vid lantbruksuniversitetet i Alnarp i Skåne provas trädgårdsterapi för utbrända med häpnadsväckande goda resultat, skriver Landstingsvärlden (13-14/04).

Antingen terapin bedrivs med själva odlingen i centrum eller med anläggandet av trädgården som huvudmål så uppnår den sitt resultat: Sönderstressade själar och kroppar får ro och balans.

Låsningar i muskler som brukar ta år att reparera har i vissa fall löst sig på några veckor. Kanske för att vi helt enkelt mår bra av daglig motion och frisk luft, kanske för att något i naturens lugn talar till urmänniskan i oss.

Själv har jag inte tillgång till trädgård just nu. Men blommorna i köket har fått ny jord, då känns det att våren är här på allvar. Utanför fönstret hänger en talgboll, det går ju lika bra i stan.

Det är rogivande att höra småfåglarnas pickande när vi äter frukost. Kan du inte komma till naturen får du åtminstone försöka låta den komma till dej.