— Det är en principskiss på ett avtalsförslag vi lämnat över, säger Ari Kirvesniemi, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna.

Det står klart att Vårdföretagarna inte tänker gå med på att föra in lägstlön i avtalet, som Kommunal yrkat på.

— Det har vi aldrig velat ha. Det blir för mycket fokusering på en nivå som gör att man inte får folk intresserade av att jobba på avtalet, säger Kirvesniemi.

Kommunal har krävt att det skrivs in i kollektivavtalet som gäller vård och omsorg att lägstlön ska vara 14 000 kronor. Till skillnad från resultatet i avtalet på den offentliga sidan finns inga förbehåll med i yrkandet. Det krävs inte någon särskild utbildningsnivå eller antal år i yrket, enligt yrkandet. Men hittills har alltså arbetsgivarsidan vägrat gå med på någon lägstlön över huvud taget.

– De säger nej till lägstlöner, de säger nej till garantinivåer, de säger även nej till våra krav på löneökningar. Det är i princip nej till allt, kommenterar Kommunals förhandlare, ombudsman Annica Jansson.

Förhandlingarna med Vårdföretagarna berör omkring 20 000 medlemmar som jobbar i privat vård och omsorg. Det är den största medlemsgruppen i de privata avtalsförhandlingar som nu pågår med 14 olika arbetsgivarorganisationer. Det kan vara av principiell betydelse för övriga vad Kommunal och Vårdföretagarna kommer överens om.

Parterna tycks ligga långt från varandra. Kommunal har som övriga LO-förbund yrkat på ett löneutrymme där minst 650 kronor per månad och heltidsanställd avsätts eller som lägst 3,2 procent i genomsnitt. En garantinivå på 350 kronor per månad och heltidsanställd ingår också i kraven.

Vårdföretagarna har än så länge inte lämnat ut några siffror vad gäller lönenivåerna. Ari Kirvesniemi säger till Kommunalarbetaren att man måste se på hur det ser ut i den offentliga sektorn i år och vad övriga uppgörelser med andra förbund har gett under våren. (Det har slutits snarlika avtal där ett löneutrymme på 7,3 procent på tre år är det vanliga.)

— Ligger man kvar på 650 kronor så ligger vi långt ifrån varandra, säger Ari Kirvesniemi.

Var ligger arbetsgivarens smärtgräns vad gäller lönenivåerna?

– Det tänker jag tala om för Kommunal när jag träffar dem på torsdag nästa vecka.

Då hoppas Annica Jansson att Kommunal kan få med sig något mer än enbart allmänna texter kring avtalet.

— Texten är kopplad till löneutfallet. Arbetsgivarna är beredda att ge oss massor med fina texter så att vi ska backa i våra lönekrav. Vi kanske resonerar tvärtom, säger hon.