Förhoppningen är att demonstrationståg med Kommunals slagord ska skapa opinion om välfärden och de som jobbar i den. Kommunal i Dalarna har en egen metod för opinionsbildning. Tillsammans med tre andra fackförbund ordnar de för andra året i rad 1 maj-cirkus i Borlänge.

– Vi vill nå ut med våra budskap under ”täcknamnet” cirkus, säger Anki Larsson från Kommunal Dalarna. På så sätt får vi en bredare publik. De som går på cirkus går inte nödvändigtvis i tågen, men självklart har vi lagt föreställningen efter det att tågen och talen är över.

Och nog lockar cirkus publik. 1200 biljetter har gått åt vilket betyder utsålt. Sex kommunalare kommer att finnas kring cirkusen med information, bandelroller och plakat. De har också gjort en egen flyer med information om det kommande EU-valet som besökarna får med inträdesbiljetten.

– Vi ska försöka få ut vad valet handlar om, det är en enormt viktig fråga nu. Vill vi ha ett blått eller rött Europa, frågar sig Anki Larsson retoriskt.

Under dagen kommer även Kommunals ordförande Ylva Thörn tala i Karlskrona och Karlshamn. LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin tågar och talar tillsammans med Ibrahim Baylan från SSU i Norrköping. Statsminister Göran Persson kommer att hålla tal på Götaplatsen i Göteborg. I Stockholm är det i år Mona Sahlin som är huvudtalare på Norra Bantorget.