Nej till övergångsregler
Riksdagen sa nej till övergångsregler. Det gör att medborgare i de nya EU-länderna omfattas av den fria rörligheten och kan komma till Sverige på samma villkor som alla andra medborgare i unionen. Vilket inte betyder att det är helt fritt fram.
Det blev platt fall för regeringens förslag till övergångsregler. Alla andra partier röstade emot och regeringens förslag förlorade med röstsiffrorna 137-182.
När det nu inte blir övergångsregler har alla EU-medborgare rätt att vistas i Sverige i tre månader.
Men därefter krävs ett uppehållstillstånd. Arbetstagare som får en anställning som är kortare än ett år får uppehållstillstånd för den tid som anställningen varar.
Om anställningen är längre än ett år gäller uppehållstillståndet i fem år.
Centerpartiets Maud Olofsson framstod som en av de stora segrarna efter riksdagens omröstning. Hon sken som en sol med famnen full av grattisblommor:
– Jag är glad – lättad! Framför allt är jag väldigt stolt att vi har samlat kraft och kunnat avvisa övergångsreglerna till slut.
Migrationsminister Barbro Holmberg tyckte att det var en märklig situation att folkpartiet och moderaterna satte partitaktiken före sin bedömning att det behövs någon slags övergångsregler.
Hon sa sig inte vara besviken, även om hon fortfarande ansåg att regeringens förslag skulle vara det bästa för Sverige.
Riksdagsdebatten innan omröstningen var lång och het. Regeringen fick kritik från alla håll och beskylldes bland annat för att flirta med främlingsfientliga krafter.
– Det är groteska anklagelser och jag ser det som lågvattenmärken i svensk debatt. Jag är stolt över våra argument. Vi vill inte att människor ska utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden och vi vill värna Sverige. Det är det vi har försökt förklara för människor, säger Barbro Holmberg.
Både Barbro Holmberg och Göran Persson har tidigare sagt att det inte är omöjligt att de återkommer med förslag om övergångsregler om det blir problem.
– Nu måste regeringen ta ansvar för den situation som har uppkommit. Vi får utgå från det här och arbeta ännu hårdare. Det går inte att avgöra idag om vi behöver lägga ett nytt förslag. Men skulle det handla om lagändringar eller om övergångsregler så kommer vi att gå via riksdagen.
Under omröstningen var så gott som alla riksdagsmän på plats. Men alla följde inte det egna partiets linje. Fyra moderater lade ner sina röster, vilket kan ses som ett passivt stöd till regeringens förslag, och vänsterpartiets Lennart Beijer och Anders Wiklund röstade för regeringens övergångsregler.
– Det var svårt. Jag har en princip att alltid rösta med partiet – men ibland finns det gränser. Jag tycker att de är naiva när de säger nej. Samtliga våra systerpartier i Norden har gjort uppgörelser med övergångsregler och jag tycker att vårt parti skulle ha kunnat hitta en kompromiss med regeringen, säger Lennart Beijer (v).
Förutom Sverige är det i dagsläget enbart Grekland och Italien av EU-länderna som inte inför någon form av övergångsregler som gäller den fria rörligheten för arbetstagare.