Vi sitter i Gävles gamla fängelse, numer museum och café. Monica Hedman jobbar inte i dag.

Då för ett år sen när hon intervjuades i Kommunalarbetaren hade hon ett långvikariat på en förskola. I samband med att hon skulle få ut sin strejkersättning från Kommunal upptäckte de fackliga företrädarna att hon hade en anskrämligt låg lön. Trots sin ålder, (fyller 63 i år) och den erfarenhet hon ändå hade var hon lönesatt till 12 900 kronor räknat på heltid.

Det var fel medgav kommunen sedan och allting rättades till i omgångar. Och med de avtalsenliga löneökningarna efter strejken är hon plötsligt uppe i 15 600 kronor räknat på heltid.

Men heltid jobbar hon aldrig, hon får a-kassa. Sen långvikariatet gick ut har det varit allt svårare att få jobb. Hon har inte fått ett enda jobb sedan årsskiftet. Men precis när vi sitter där på fängelset ringer de och undrar om hon vill ha två dagar på en förskola från och med i morgon.

Även om det aldrig blir de där 2 700 kronorna extra i lönekuvertet, som det skulle kunna bli, så betyder löne- ökningen ändå mycket, säger hon.

— I och med att jag inte är så slösaktig så är det stor skillnad för mig att få över 1 000 kronor mer i månaden.

Hur påverkar det din ekonomi?

— Innan jag fick höjt så levde jag på existensminimum. Jag fick låna för att betala hyran. Jag klarar mig bättre i dag. Sen är det lite kämpigt att jag inte fått jobba så mycket.

I efterhand betraktar hon strejken som ganska onödig. Det skulle ha fortsatt tills Sverige blev lamslaget, säger hon.

Men till skillnad från hur det blev för dem, fick Monica det lite bättre än om det förra avtalet hade fortsatt gälla. Då kanske aldrig någon hade upptäckt den felaktiga lönen.

— Det var minst en kvinna till som de upptäckte hade ännu lägre än jag. Det uppdagades ju att folk hade fått fel lön. Det är bra att det kommer fram.