Satsningar på förskolan i vårbudgeten
Av de 4 kommun-miljarder som regeringen och samarbetspartierna tidigare utlovat ska enligt finansdepartementet 1 miljard gå till att anställa 3 000 fler förskollärare.
De grova dragen av hur kommunerna påverkas av regeringens vårproposition, som presenteras nästa vecka, har offentliggjorts.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kom redan före jul överens om att kommunerna skulle få 4 miljarder till för 2005. Av dessa pengar går 1,3 miljarder till det kommunala utjämningssystemet — främst Stockholm och Norrbotten.
Till personalförstärkningar i förskolan avsätts 1 miljard. Hur de återstående 1,7 miljarderna ska fördelas är ännu oklart.
För nästa år presenteras nu också ett nytt sysselsättningsstöd på 1,5 miljarder.
Sammanlagt skulle tillskottet under 2005 därmed bli 5,5 miljarder.
Under 2006 ska förskolorna få ytterligare 1 miljard. Enligt finansdepartementet innebär det att ytterligare 3 000 kan anställas där.
Statsbidragen till kommunerna höjs 2006 med 3 miljarder.
Sammanlagt tillskott under 2006 blir därmed 4 miljarder.
Arbetsmarknadsutbildningen ska få mer pengar nu när arbetslösheten ökar. Under 2004-05 blir tillskottet 15 000 platser varav 5 000 riktas till kommuner och landsting.
Ett särskilt program för vidareutbildning av 6 000 anställda inom kommuner och landsting ska också presenteras. Enligt finansdepartementet ska ”de som har ofrivillig deltidsanställning” prioriteras.
Kommuner och landsting ska också kunna dra nytta av ett tillfälligt ROT-avdrag — ekonomiskt stöd till reparationer, ombyggnader och tillbyggnader. Ett särskilt stöd för miljöinvesteringar i offentliga lokaler ska införas.
I Sverige jobbar idag 110 000 i barnomsorgen. Ett tillskott på sammantaget 6 000 anställda innebär en ökning med cirka 5 procent. Om personaltätheten därmed också ökar beror på hur mycket barnantalet ökar. Under senare år har barnafödandet varit på uppgång.
Vårpropositionen innebär att kommunerna får mer resurser. Hur mycket det reala tillskottet blir är dock ännu oklart. Enbart för att statsbidragen inte ska minska i värde när löner och priser ökar krävs ett årligt tillskott på cirka 1 miljard. Det är inte heller klart hur mycket av de nya miljarderna från staten som kommer att gå till landstingen.
Många kommuner och några landsting går redan med underskott så det finns hål att stoppa pengarna i innan utrymme för tillväxt skapas. I höstas visade prognoser på att kommuner och landsting skulle gå med 8 miljarder i underkott 2005.