Klipp bort blomresterna, men låt stjälken vara. Det hindrar plantan att bilda frö, så att kraft återgår till löken.

Placera sedan amaryllisen i ett ljust fönster och öka successivt på vattning och gödsling. Det är bra om du kan placera ut eller gräva ner krukan på en lämplig, lite halvskuggig plats när risken för frost är över. Vattna och gödsla regelbundet. Bladen ska nu växa till sig rejält och lagra näringsämnen i löken för nästa knoppsättning. Innan frosten kommer tar du in löken och minskar vattning och gödsling rejält. Sluta sedan helt med det, så att bladen torkar in. Placera sedan krukan eller enbart löken på en mörk och sval plats för lite vintersömn. En sval källare, ett garage eller till och med skafferiet kan fungera.

När den vilat någon månad (november/december), titta till skyddslingen och se om den börjat skjuta någon ny blomknopp. Nu är det dags att plantera om löken i ny kruka med frisk och härlig mylla. Snart dyker de nya blommorna upp!

Det händer att blomningen uteblir, vilket kan ha många orsaker. Behandla i så fall amaryllisen på likartat sätt, så växer den kanske till sig och samlar tillräckligt med kraft för att orka blomma nästkommande år.