Atkins diet

En tidsbegränsad bantningskost som inte bör ätas jämt. Innehåller proteiner och fett, till exempel kött, bacon, kyckling, ägg, smör, olja och ost. Undviker kolhydrater som pasta, potatis, ris, bröd, mjölk, alkohol, de flesta frukter och grönsaker.

Under de två första veckorna råder frukt- och grönsaksförbud.

Sedan får man äta en del grönsaker som till exempel spenat, broccoli och blomkål.

Kritiker menar att dieten också kan ge vitaminbrist, sänkt skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar och mag- och tarmbesvär, eftersom den innehåller lite fibrer.

Montignac-metoden

Skapades av Michel Montignac som blev känd för uttrycket ”ät så mycket du vill och gå ner i vikt”. Han menar att insulin är orsaken till övervikt. Här får man äta kolhydrater men med lågt GI.

Det innebär att de tar lång tid på sig att höja blodsockernivån. I stället för potatis ska man äta linser och bönor. Fett ska ätas i begränsad mängd, till skillnad från Atkins diet. Fettet ska helst vara omättat, som i till exempel fisk och oliv-olja. Ät tre mål mat om dagen, småät inte.

Stenålderskost

Kan ätas jämt. Består av magert kött, fisk, skaldjur, frukt, rotfrukter, grönsaker, bär och nötter. Går man på stenåldersdiet ska man INTE äta spannmål, potatis, socker, mejeriprodukter och matfett, eftersom dessa produkter inte fanns då. Inte heller ska man äta salt i den utsträckning som vi gör idag.

Viktväktarmat

Är en livsstil. Bygger på idén att man ska ta in mindre än vad man gör av med för att gå ner i vikt. För att banta med Viktväktarna måste man vara medlem och det kostar pengar. Medlemmarna, som till 90 procent är kvinnor, räknar points. En dag får man äta mellan 18 och 34 points beroende på kön, vikt och hur mycket man motionerar. Mycket motion=mycket mat.

Tallriksmodellen:

Tallriken består av tre lika stora delar. Del ett: frukt, grönsaker och rotfrukter. Del två: bröd, potatis, pasta, ris och gryn. Del tre: Kött, fisk, ägg och bönor. Ät regelbundet två lagade mål mat om dagen samt flera mellanmål. Hitta en balans mellan hur mycket du äter och hur mycket du rör på dig. Njut av maten.