I Kommunalarbetaren nr 2 berättade städarna på ISS på Karolinska sjukhuset i Solna om sin situation. Bland annat berättade storstädarna om de problem de hade med de starka städkemikalierna. Men kritiken gällde också arbetsledning och annat.

Nu har arbetsmiljöinspektionen kommit med en rad krav. Senast den 15 april ska ISS svara hur man ska åtgärda problemen.

Några av storstädarna har flyttats till andra arbetsuppgifter mot sin vilja, medan andra får jobba kvar. Flyttningen uppfattas som en bestraffning för att de var kritiska. Deras eget förslag att de tills vidare skulle få skyddsutrustning, masker, sa ISS-ledningen nej till. Masker skulle skrämma upp patienter, förklarar Ilona Baranyai, divisionschef på ISS Sjukhusservice.

Hon säger i en kommentar till det som hänt att det var självklart att flytta dem som var känsliga för medlen till andra uppgifter under utredningen.

De som fortsätter med storstädningen har inte fått någon speciell skyddsutrustning. Trots att storstädarna har påtalat problemen i minst ett år har ISS inte kopplat in företagshälsovården. Men efter artikeln i Kommunalarbetaren har företaget tagit upp frågan med tillverkarna.

– I slutet av mars hoppas jag att vi vet mer, säger Kåre Evelander på ISS, som nu utreder städkemikalierna och ventilationen tillsammans med tillverkare och Karolinska sjukhuset.

– Vi känner av ett ännu tuffare klimat efter artikeln i Kommunalarbetaren och efter att vi kontaktat arbetsmiljöinspektionen. Det är inte populärt att komma med kritik, säger Tommy Qvennerstedt, huvudskyddsombud. Det är så onödigt, om ledningen kunde visa en mänskligare attityd skulle allt kunna lösas enklare.

Tommy Qvennerstedt har själv känt attitydförändringen. Han fick besked om att han inte var önskvärd som deltagare i en samling i Uppsala.
Många ISS-städare från olika håll ska vara med de första dagarna när ISS tar över städningen på Akademiska sjukhuset. Tommy var en av dem som skulle vara med.

Men jag fick besked om att jag var ”för negativ till företaget”, berättar han.