Kommunfullmäktige i Kävlinge röstade nyligen ner ett förslag om att höja skatten för att undvika nedskärningar. Med knappa 29 procent har s-styrda Kävlinge idag Sveriges lägsta kommunalskatt. Tillsammans med Lärarförbundet och övriga medborgare genomförde Kommunal en manifestation mot nedskärningarna i kommunen. Närmare tvåhundra personer deltog. Enligt Jimmy Runesson har den låga skatten bidragit till underskott inom verksamheten för vård, omsorg och förskolor.

— Vi har två karensdagar innan vi får ta in vikarier inom äldreomsorgen. Förskolorna får allt större barngrupper att ta hand om. Det blir inte billigare i längden för kommunen. Ohälsotalen som är direkt förknippade med arbete ökar hela tiden vilket jag menar är en konsekvens av nedskärningarna, säger han.

Med visselpipor och gula kort med krav på förändringar mötte deltagarna politikerna i Kävlinge. Manifestationen genomfördes i samband med ett sammanträde för Kommunfullmäktige. Ingen av politikerna kom ut under manifestationen för att tala med deltagarna.

— Men nu har vi visat att det inte bara är vi fackligt aktiva som är engagerade. Medlemmarna och vanliga medborgare vill också ha bättre villkor och service, avslutar Jimmy Runesson.