Swede Serviceföretagens ägare sitter häktad. Det är i stort sett det enda Linda Wahlström vet. Hon fick lönebesked i februari men ingen lön på kontot. Alla företagets tillgångar är frysta och kommer att tillfalla kronofogden. Det berättade Kommunalarbetaren i nummer fyra. När Linda får sin lön vet hon inte, i bästa fall i april om hon håller ut. Först ska företaget förklaras i konkurs.

För många städare är den uteblivna lönen en tragedi. Ensamstående mödrar tvingas tigga om socialhjälp.

Linda flyttade från Karlskoga för att bygga upp ett nytt liv i Södertälje tillsammans med en pojkvän. Till slut fick hon börja städa på Täljegymnasiet för 81 kronor i timmen, en provanställning i sex månader hos Swede Serviceföretagen.

Den här dagen har hon stigit upp klockan fem för att hinna städa, innan eleverna kommer. Normalt börjar hon sju. Hon har tre och en halv timme på sig att hinna.

På en tröja står städföretagets namn men några andra arbetskläder har hon inte fått. Byxorna är hennes egna.

Städledaren är inte speciellt glad över att träffa vare sig Kommunalarbetaren eller Kommunals sektionsordförande Bengt-Arne Åhrberg, och vill inte uttala sig.

Den tidigare ISS-anställde städaren skulle städa ett stort våningsplan på tre timmar. Kommunen bytte städföretag. Linda har fått en halvtimme mer hos Swede, när hon sade att hon inte hann med. För det är inte bara sex stora klassrum och två toaletter på den här våningen som hon ska städa, utan även aulan plus läktaren, fem rum plus hela gången på ett annat våningsplan, plus tre trappor och dessutom 20 toaletter på bottenplanet.

— Jag hinner inte damma i trapporna och vaktmästaren klagar på mig, berättar hon.

Bengt-Arne Åhrberg tycker att Linda har orimligt kort arbetstid för att städa så stora ytor. Det får honom att spontant plocka fram mobiltelefonen, ringa kommunen och förvarna att Linda måste få mer tid på sig att städa.

Kommunen kommer att häva avtalet med Swede och till att börja med erbjuda städarna en månads visstidsanställning, förutsatt att de inte jobbat svart.

Linda skulle ha fått ut 4 000 kronor efter skatt den här månaden, men nu blev det inga pengar alls.

— Jag har räkningar jag ska betala, säger hon och får förlita sig på pojkvännens inkomst.

Det är inte bara Södertälje kommun som anlitat företaget utan sjukhus och vårdcentraler i Stockholms län. Bland annat på Löwenströmska och Jakobsbergs sjukhus. Norrtälje kommun är ett annat exempel.

De flesta städarna är fackligt organiserade i Fastighetsanställdas förbund. Företaget ville inte att städarna skulle vara med i Kommunal, vilket är det naturliga, om de städar huvudsakligen åt kommuner och landsting.

Linda var redan medlem i Kommunal i Karlskoga.

Men även fler av Kommunals medlemmar är berörda. En av dem är Britt-Marie Roos. Hon städar på Vårbergs sjukhem utanför Stockholm. Hon är helt handlingsförlamad. Hon vet inte ett dugg om vad som kommer att hända och får inte besked någonstans.

— Jag fortsätter att städa — gratis.

Hon är ensamstående med en pojke på två och ett halvt år.

Den här månaden klarar hon sig, men måste gå till det sociala nästa månad.

Kommunal har blivit tagna på sängen och har haft svårt att hitta sina medlemmar. Fastighets, som har flest berörda medlemmar, har större erfarenhet av den här typen av företag.

Gesa Markusson, ombudsman för Fastighets, är rasande på kommuner och landsting som handlar upp städning utan någon som helst kunskap i branschen, trots att det förekommer så mycket ekonomisk brottslighet.

— Det här är inte första gången. En gång om året är det en storkonkurs, berättar hon. Här rör det sig om cirka 70 anställda. Den senaste konkursen handlade om Feja International, som hade massor av kommunala kontrakt och 150 anställda. Det var fråga om en ren bolagsplundring.

Det som oroar henne mest är att de här företagen har ett så oerhört starkt fotfäste just på den offentliga sektorn. Enligt henne beror det på att kommuner och landsting handlar upp enligt lagen om offentlig upphandling och sedan gömmer sig bakom lagen, kontrollerar skatteskulder, kreditvärdighet, att företaget är ordenligt registrerat och lite mer. Bara grundkurs A.

Hon menar att en offentlig upphandlare måste kunna kolla mer bakom siffrorna.

— Swede är ingen överraskning, vi har haft våra misstankar mot dem i flera år. Ägaren har dessutom sex tidigare konkurser bakom sig. Ingen lyssnar, men när bolagen går i konkurs med dunder och brak står upphandlarna där som stora frågetecken.

Hon jämför med att köpa en ny video. Får man köpa en video med alla finesser för 700 kronor borde man förstå att man kan bli fälld för häleri, för det var billigt stöldgods. Med detta menar hon att offentliga uppköpare kan köpa städning till ett så lågt pris att det inte går att sköta städningen på ett hederligt sätt. Hon har exempel på där städpriset varit så lågt att det inte räckt till lägsta avtalsenlig lön och försäkringar.

Så här går ekobrottsflödet till: bolag A är vitt, vackert, fläckfritt, men vill smuggla ut pengar till svarta löner. Så anlitas en underentreprenör B som skickar en faktura till A som betalar ut pengar till B. Sedan ser B till att A får tillbaka pengarna. I Swede-fallet har bolaget betalat ut över 32 miljoner från första september 2001 till den 17 oktober 2003 till en firma som heter Simace, enligt skatteverket. Simace har sedan betalat pengar till Swedes ägare och till identifierade personer som inte varit anställda varken hos Swede eller Simace.

Gesa Markusson har varit med om många tragedier bland de anställda som blivit drabbade av det här fifflandet. Resultatet är:

Ingen lön. Trassel med skattemyndigheterna. Skyhögt blodtryck på grund av oro. Att tvingas förödmjuka sig, begära anstånd för hyran och att gå till det sociala. Att inte kunna betala telefon och el och dra på sig kontokortsskulder.

Lönegarantin täcker varken sparade semesterdagar eller förseningsavgifter.

— Allt detta för att arbetsgivaren i fråga bedrar oss medborgare på pengar, säger Gesa Markusson.

Är ni dåliga upphandlare? Kommunalarbetaren ställde frågan till Maria Edvall, upphandlare i Södertälje kommun. Hon säger upprört och bestämt att kommunen visst skött sina åtaganden med att kontrollera skatter och ta kreditupplysningar. Dessutom valde inte kommunen det billigaste anbudet.

Landstinget har sagt upp avtalen med Swede. Upphandlingschef Per Dahlgren säger likaså att man gjort allt för att kontrollera företagen. Genom ett samarbete med skatteverket ska landstinget nu dessutom kunna se vilka anställda ett företag har och hur mycket arbetsgivareavgifter som inbetalats.

När avtalen med Swede var uppsagda i landstingen anlitades det bolag som låg tvåa för att få kontrakten vid anbudsupphandlingarna. Och tvåa på ett par ställen är Lokalvårdarna Hernandez. Fastighets har precis anmält företaget för ekobrottsmyndigheten för misstänkt svartarbete.