Naile Sharro läste vid Komvux i Södertälje våren 2002, och planerade att fortsätta hösten 2003. En gammal whiplash-skada tvingade henne att sjukskriva sig första dagen på sommarlovet, fredagen den 7 juni.
Ändå gick hon redan på måndagen till arbetsförmedlingen för att söka jobb. Men försäkringskassan var snabb: man förklarade att hon inte hade anmält sig på arbetsförmedlingen på fredagen trots att hon var arbetslös, och att hon därmed fick 0 kr i sjukpenninggrundande inkomst, SGI.
Det hjälpte inte att hon hade ett läkarintyg som styrkte hennes sjukdom.

Naile gick till facket, och LO-TCO Rättsskydd hjälpte henne överklaga beslutet. Det finns bestämmelser om att man kan få ha kvar sin SGI ”vilande”, när man studerar och sommarjobbar mellan terminerna. Naile hade 166 400 kr i SGI innan hon började studera.

– Det är djuptupprörande hur försäkringskassan hanterar människor, säger Jan Stridsberg, jurist på LO-TCO Rättsskydd. I debatten och i media talas mycket om nivåerna i sjukförsäkringen. Men vad spelar det för roll om nivån på sjukpenningen är 78, 80 eller 82 procent om åtskilliga av de försäkrade hamnar helt utanför systemet och får en nivå som hamnar på 0? Det är oskäligt att noll-klassa människor för minsta lilla fel mot någon bestämmelse i de snåriga regler som finns.

Nu har länsrätten gett Naile Sharro rätt. Men det är ännu inte klart om försäkringskassan tänker överklaga länsrättens beslut.