– Helt oacceptabelt, säger Kim Öhman, Kommunals sektionsordförande i Linköping.

När ett privat städbolag förlorar ett städobjekt och en ny städfirma tar över får städarna börja om på lägsta lön. De får i bästa fall tillgodoräkna sig ett års erfarenhet, men inte mer. Det spelar alltså ingen roll, om de jobbat 20 år.

I Linköping sade ISS upp städarna när företaget förlorade kontraktet. Gunilla Klerestig erbjöds nytt jobb hos Östgötastäd men fick timlönen sänkt från 91 kronor till 86:45.
Det ger henne 830 kronor mindre i månaden. Ändå var hon gynnad, eftersom hon hade en stark lärarkår bakom sig, och lyckades få lite mer. De flesta städarna har fått gå ner till 82 kronor i timmen, berättar Kim Öhman.

Gunilla Klerestig städar på Nykilskolan, två mil från centrala Linköping. Hon har en delad tjänst, från 6-10.30 och därefter från 14 — 17.30.

Gunilla Klerestig övervägde först att inte ta jobbet men bor i Nykil, och känner skolpersonalen. Så hon tackade ja. Men underligt är det, tycker hon, att ha städat sedan 1990 och få lönen sänkt från 15 355 kronor i månaden till 14.525 kronor.

– Kanske blir det likadant om tre år igen, om det blir ett nytt städbolag som tar över, säger hon.

Hon får enbart sex semesterdagar i år. Hon fick semesterersättning från ISS med 10 000 kronor, något hon förutsätts spara, om hon vill ta ut obetald semester i sommar. På sommaren har hon en del storstädning.

Hade hon varit anställd av kommunen hade hon haft en fast månadslön under hela året.

Kim Öhman säger att den lägre arbetstid som städarna har på sommaren får de försöka kombinera med a-kassa.

Kim Öhman är övertygad om att Östgötastäd och Servum inte hade kunna lägga de här låga anbuden, om de inte utnyttjat möjligheten att sänka lönerna för städarna.

– Arbetsgivarna säger att det finns mängder av sökande till varje jobb, så passar det inte, kan de ta någon annan, berättar Kim Öhman.

Städtiderna är så pressade och beräknade per minut så vissa städare ha en arbetstid på exakt 6 timmar och 12 minuter.
Kim Öhman säger att det måste drivas en kraftig opinion för att företagen ska ta över all personal och att de ska få behålla sina arbetsvillkor.

Platschef Håkan Hydén på Östgötastäd säger att ingen i städbranschen egentligen vill ha det på det här viset.

– Det borde skrivas in redan vid upphandlingen att vi skulle ta över personal och ge dem likvärdiga löner för då skulle städbolagen kunna konkurrera på samma villkor. Nu kan vi i princip nyanställa vilken person som helst.

Priskonkurrensen leder till att städbolagen sinsemellan anklagar varandra för att dumpa priserna.
Områdeschef Tomas Onvik på Servum säger att det är lägst pris som gäller. Att skriva in några krav i upphandlingarna tror han inte på.

– Om Servum tog över all personal enligt de arbetsvillkor och löner som kommunen har, skulle kommunen inte ha råd att anlita städbolagen.

Han kan välja och vraka. Det finns 200 sökande på varje tjänst.

Landstinget kräver numera vid upphandlingen att den nya entreprenören ska ta över befintlig personal och arbetsvillkor från den tidigare entreprenören.

Skulle inte Linköpings kommun kunna göra likadant? Frågan går till upphandlingschef Örjan Engström.

Intressant, säger han. Men jag måste undersöka om det är konkurrenskraftigt riktigt.