Idag säljer förarna enbart lösa kuponger. En kupong kostar femton kronor. SL, Storstockholms lokaltrafik, vill att resenärerna i framtiden även ska kunna köpa rabattremsor på bussarna. En rabatterad remsa, med tio kuponger, för vuxna kostar 80 kronor.
För förarna skulle det innebära mer pengar i kassan och en ökad risk för rån, menar Lars-Åke Sandström ordförande för Trafiksektionen i Stockholm.

– Remsorna representerar också ett värde i sig. Det är inte bara mer pengar som ökar riskerna, säger han och tar spärrvakter i tunnelbanan som exempel på utsatthet. Liksom spärrvakterna bär bussförarna med sig sina värdehandlingar till och från sina arbetsplatser.

Ett förslag från fackets sida är att göra remsorna värdelösa utan stämpel från en förare. Men enligt Maria Adolfsson, presschef på SL, är även det förslaget bristande.

– Det låter ju bra att de skulle vara värdelösa tills de stämplas. Men det skulle också kunna bidra till att stämplarna i sig blir en värdehandling.

Över tvåtusen bussförare har skrivit på en protestlista mot SL:s kommande förslag. När förslaget blir verklighet är det dock ingen som vet.

– Det är omöjligt att säga någon tidpunkt för det eftersom man på SL inte är överens om hur förslaget ska se ut. Vi vill inte göra något som ökar risken för bussförarna och vi är medvetna om att det är ett problem med stora kassor, säger Maria Adolfsson.

De aktuella arbetsgivarna och entreprenörerna Busslink, Connex och Swebus har alltså ännu inte fått någon förfrågan från SL om att förarna ska sälja remsor.

– Skulle det hända kommer vi ställa samma krav på dem. Det här finns inte med i deras avtal. Då måste arbetsgivarna komma överens med oss, säger Lars-Åke Sandström.

Fotnot: En vanlig tjugokupongsremsa kostar 145 kronor efter prishöjningen.