23 dagbarnvårdare och 7 barnskötare har blivit uppsagda i Simrishamn kommun. Istället ska barnen flyttas till fritidshem. Även 13 elevassistenter har blivit avskedade.

Birgitta Rickardsson arbetar på Kiviks familjedaghem. Hon har jobbat som dagbarnvårdare i 15 år och har precis blivit uppsagd.

– Det här är som att bli utröstad i Robinson men vi har inget gränsland.

Birgitta Rickardsson hade accepterat om hon blivit uppsagd på grund av barnbrist men barnen står i kö, berättar hon.

– Fast jag lägger mig inte ner och ger upp för att jag är 54. Jag ska hitta ett annat jobb, men just nu har jag väldigt svårt att tänka mig vad. Det var svårt att tro att detta skulle komma, säger hon.

Göran Nydahl menar tvärtemot, att det var väntat. Just för att barnen har fått köa.

– Det är större efterfrågan på förskollärare. Förut var det rätt så många som stod i kö, men det är det inte längre.

Han påpekar att det av dagbarnvårdarnas 23 tjänster bara är 14 som är aktiva. De andra är tjänstlediga eller sjukskrivna.

Även fast kommunen sparar fyra miljoner på avskedandena ser Göran Nydahl dem som en omstrukturering snarare än en besparing. Som en kompetenshöjande åtgärd för att göra barnomsorgen effektivare.

– Jag förstår och känner med de här personerna som har jobbat länge. Men dagbarnvårdare är ett osäkert jobb i framtiden. De borde utnyttja tillfället och skaffa sig en alternativ utbildning, säger han.

Vad skulle du själv göra om ditt yrke togs bort?

– Någonting annat. Det är viktigt att vara beredd att följa med samhällsförändringarna istället för att hålla fast vid någonting som inte fungerar. Jag har bytt jobb vart femte år, men det är ju lättare för mig med min bakgrund och utbildning.

Kommunals förhandlare May Christine Frenell är upprörd.

– Det är jättetungt. Kommunen har ingenting att erbjuda, utan de kommer gå rakt ut i arbetslösheten, säger hon.