Hej Stina och Trubbis! Visste ni, att kameliasläktet fått namnet efter Kamel eller Camellus (1661-1706), som tog med blomman från Asien till Europa på 1700-talet? Blommorna är röda, vita eller tvåfärgade och många av oss dricker kamelia varje morgon. Tebladen kommer nämligen från kamelian Camellia sinensis.

Man kan njuta synen av meterhöga praktkamelior i bland annat Bergianska trädgården i Stockholm. Men runt Medelhavet kan de bli stora som träd med tusentals blommor. Det vore något att se, tycker jag! Kamelian är också en uppskattad men krävande krukväxt.
Problemet med knoppfall som du har, Stina, är mycket vanligt och beror oftast på centralvärme och torr luft. Det gäller att inte vattna för mycket på eftersommaren, för blomknopparna som ju redan bildats, är då mycket känsliga för störningar. Plantan måste få vila och temperaturen helst inte vara högre än 10-12°C. En plats i ljust fönster men inte i direkt sol är nästan ett måste.

Vrid eller flytta inte om krukan allt för mycket i rummet. Öka sedan successivt på vattningen och börja ge näring i december. När blommorna börjar vakna till liv, duscha plantan då och då och fortsätt ge näring ända till juli. Plantera sedan om i inte för stora krukor vid behov . Vart tredje år brukar vara lagom. Jorden bör vara lätt och väldränerande, till exempel en blandning av löv(bok)-grästorvskompost med inblandning av sand. Har man väldigt många knoppar på plantan, ta bort ungefär var tredje blomma så får de övriga mer kraft.

Lycka till, och se till så att Trubbis inte har några egna idéer om hur gödslingen skall skötas…