Den här fredagen blir det ingen lunch. Ett 30-tal personer tar av sig strumporna och slår sig ner på mattor i en stor träningshall på Huddinge sjukhus.

Ryggarna är raka och benen korsade. Passet inleds med en stunds djupandning så vi kommer ner i varv.

Varannan vecka får de anställda på Karolinska Institutet träna ashtanga yoga vilket är en av de vanligaste fysiska yogaformerna. Den bygger på både stillastående och rörliga övningar kopplade till andningen.

— Själsligen skiljer sig inte yogan mycket från tai chi och qi gong. Men den är mer fysisk än qi gong och innehåller mer styrka än tai chi. Man töjer maximalt i många positioner, säger Annette Heijne, som leder passet.

Fler kvinnor än män tränar yoga i Sverige idag. Annette tror att det beror på männens okunskap.

— Män har inte satt sig in i vad yoga är. De tror ofta att det är mentalt tjafs och att man sitter och hummar, säger hon.

Christina Andersson är med på lunchyogan för fjärde gången. Hon gör det för avslappningen skull och för att få ökad kroppskännedom.

— Det här är annorlunda än Friskis och Svettis och det passar alla åldrar. Det lugna tempot är väldigt bra och man får faktiskt träningsvärk, säger hon märkbart förvånad.

Christina brukar ta trapporna i stället för rulltrappan, och går stavgång ibland för att också träna konditionen.

— Med yoga arbetar man med muskler man annars inte använder. Jag är lite stel i ryggen i början men jag startar försiktigt.

Musiken är dämpad och Annette pratar konstant. Andas in, andas ut. Gör si, gör så. Hon vandrar runt i salen och hjälper till. Det går att höra hur deltagarna andas och när vi gör krigaren pustar de flesta, förutom Annette, högt. Lårmusklerna darrar av ansträngningen.

— Är det för jobbigt sätt i ett knä, föreslår hon.

Med en duns landar knät i mattan. Så ska vi göra plogen. De andra lägger sig på rygg och kastar smidigt upp benen över huvudet.

Ryggen vill inte göra någon plog och jag försöker se upptagen ut på annat håll.

— Alla kan träna yoga, det finns inte en enda sjukdom som hindrar yoga. Men man ska utgå från sig själv och ta i så mycket man kan, säger Annette. 

Yoga

• Kommer från Indien och finns i många olika former varav de äldsta är över 5000 år gamla.

• Ordet yoga betyder förbindelse mellan kropp och själ.

• Pris: mellan 50 och 130 kronor per gångs, kan variera kraftigt. Med ett klippkort blir det oftast billigare.

• Bra för: kroppens rörlighet, smidighet, styrka, balans, koncentration, avspänning och djupandning.

• Utrustning: en matta och musik.