Jag vill inte se några uppdragna axlar. Vi har inga axlar för vi är gäss som flyger, säger qi gong-instruktören Elsie Berg.

Vi håller armarna raka längs kroppen och för dem utåt uppåt, precis som ett par vingar. Den flygande vildgåsen.

En gång i veckan får de som jobbar i Tekniska nämndhuset i Stockholm träna tai chi qi gong. Före lunchen, på arbetstid. Tai chi qi gong är en blandning av tai chi och qi gong, men egentligen är tai chi en form av qi gong. Elsie förklarar skillnaden:

— Qi gong är långsammare och man förflyttar sig inte som man gör i tai chi. Tai chi är alltid parering eller slag.

Vi delar moln, dansar med regnbågen, kastar ut nätet och tittar på månen. De flesta blundar, men det gör inte jag. Då tappar jag balansen.

Sven Spång är pensionerad postassistent sedan två år tillbaka och den enda mannen i salen. I många år jobbade han som stenläggare, men kroppen slets ut och han fick byta yrke. Han har gått på qi gong i fyra år och valde att fortsätta även efter pensionen.

— Jag är slut i kroppen och har besvär med både nacke och axlar. Jag började med qi gong för att det är bra för både kropp och själ, säger han.

Fast hade det inte varit för att chefen beordrade honom att gå hade han aldrig börjat.

— Jag var skeptisk och det tog ett tag innan jag kom in i det. Koncentrationen är det svåra. Jag fladdrar iväg med tankarna och ibland är jag någon annanstans.

Sven mår bättre när han går än när han kommer och han känner sig uppmjukad i kroppen och rensad i huvudet.

Själv känner jag mig som Karate Kid. Vi gör 18 olika rörelser som alla har poetiska namn.
Qi betyder livsenergi och den ska flöda fritt runt i kroppens akupunkturkanaler. Stoppas flödet får vi sjukdomar och blir spända.

— Qi gong är att vara. Som ormen i solen. Det tillstånd som är bäst just nu, säger Elsie.

Även hon tycker att yoga och qi gong har samma mål, att kropp och själ ska bli en enhet i balans, men att metoderna skiljer sig åt. Medan yogan pressar på, stannar qi gongen innan det drar i musklerna.

— Västvärlden bygger mycket på prestation.

Jag tror yogan passar bättre för dem som vill prestera. I qi gongen gäller det att ha tillit till att det händer något fast det inte syns så mycket.

Qi gong

• Kommer från den kinesiska läkekonsten, är 5 000 år gammalt och finns i cirka 3 000 olika former.

• Bra för: balans, koordination, smidighet, styrka och avspänning.

• Pris: mellan 80 och 140 kronor per gång.

• Utrustning: musik.