Antingen handlar det om en rötsvamp som lever på multnande gamla trädrötter eller en så kallad häxring eller älvring. Om ett större träd fällts på tomten eller i närheten de senaste åren kan det vara orsaken till svampen. Då kan man antingen vänta tills ”maten” tar slut, (vilket kan ta många år) eller försöka gräva upp alla gamla rötter. Om svamparna växer i ring kan det vara svårare att bli av med problemet. Dessa svampars mycel går ibland en och en halv meter ner i marken och växer utåt från en kärna i en allt vidare cirkel.

Att gräva bort problemet kräver nästan en grävmaskin. Man kan i stället ge gräsmattan kraftiga givor med rent kväve. Gör hål i och omkring häxringen, gödsla med exempelvis kalksalpeter och vattna mycket rikligt. Vattna sedan ofta och gödsla med någon veckas intervall under växtperioden. Detta är ingen patentlösning, men kan vara värd att prova. Annars får man trösta sig med att svampar i ring för det mesta är ypperliga matsvampar. Även vissa champinjonarter växer och bildar häxringar.

Tänk att få bjuda på häxringsomelett!